Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Jeśli chcesz odbyć orientalną podróż po sztuce kulinarnej tego regionu, wcale nie musisz daleko wyjeżdżać. Klimat Azji poczujesz
PysiaGotuje.plKojący aromat i smak herbaty potrafi zdziałać cuda! Kto nie marzy o filiżance gorącego naparu w jesienny dzień lub zimowy poranek? Herbata ma wyjątkowe właściwości uspokajające
PysiaGotuje.plSałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne
Smakowite DaniaMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskiKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z
W kuchni Karmel-itkikolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam pyszny deser wegański, bez cukru, bez glutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g(...)odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić nim wierzch schłodzonego ciasta. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Deser przechowywać w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaTydzień! Calutki tydzień minął od ostatniego posta i aż sama się za głowę łapię jak mogłam do tego dopuścić. Mam jednak coś na swoje usprawiedliwienie ;) Wakacje
Kuchnia w czekoladzieSłodkość deseru zależy od brzoskwiń. Jeżeli są dojrzałe i słodkie nie dodawaj dodatkowego cukru. Bardzo lubię takie szybkie desery. Jako zapracowana mama serdecznie polecam:-) Składniki: 200ml mleczka kokosowego light łyżka wiórków kokosowych 2 brzoskwinie (słodkie i dojrzałe) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj. Przelej do foremek i zamroź
wysmienityKocham cukinię podawaną, na prawdę chyba w każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) Składniki: 2 średnie
Niezły MłynekMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała
Opowieści z piekarnikaZdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole; gwarantuję, że pokochacie(...)łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę ( sera
Opowieści z piekarnikajestem ogromną fanką serników na zimno. Dlatego nawet zimowy krajobraz za oknem i słupek rtęci na termometrze dużo poniżej zera, nie są dla mnie przeszkod ą, by przygotować taki deser :) Sernik, który dziś proponuję, łączy w sobie delikatny smak kokosu z wyrazistym i kwaskowym smakiem malin. Do żelki wykorzystałam mrożone maliny ( z letnich zbiorów ) i takie też polecam, ale alternatywą(...)Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką
Opowieści z piekarnikaazji zbliżających się Walentynek, a także w ramach k onkursu ODKRYJ SWOJĄ SŁODKĄ PRZYJEMNOŚĆ Z WAFELKAMI LUSETTE , udostępnionego przez s erwis DURSZLAK.PL . Konkurs polega na stworzeniu deseru lub słodkiej przekąski z użyciem wafelków Lusette. Moja propozycja, to czeko lad owy torcik ( moim zdaniem czekolada , to nieodłączny element walentynkowego deseru ;) ) , ze znaczącym smakowo udziałem mlecznych wafelków Lusette , na bazie których
Opowieści z piekarnikaMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiotacza i patrzyłam na te wszystkie zioła, które mam w ogrodzie i wpadłam na pomysł, że można by zrobić jakiś syrop do herbatki na zimę czy do deserów. Ten syrop możecie też wykorzystać do herbatki w zimie, do lemoniady, do domowego mohito , deserów czy drinków. A Wy do czego jeszcze byście go wlali? Myślę, że będzie mi on świetnie przypominał
Mania Wypiekania