Propozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady. KREM ANANASOWY z MUSEM MANGO, PISTACJAMI i BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: (na 4 porcje) krem
Bon appetit mon amieTak jak kiedyś wspominałam, postanowiłam zrobić pączki na mące krupczatce. Najpierw miałam użyć w całości tylko tej jednej mąki, później stwierdziłam, że może jednak nie będę
Kuchnia w czekoladzieProsty mały deser w szklaneczkach. Masa serowa z dodatkiem intensywnie pomarańczowej galaretki bardzo ładnie się prezentuje. Deser można przygotować także w formie klasycznego sernika w tortownicy, wystarczy tylko zrobić masę serową z podwójnej porcji składników. składniki: galaretka z soku 500 ml soku Leon Hortex: marchew banan jabłko ok 1/3 szklanki wody 2,5 łyżeczki żelatyny ewentualnie odrobina cukru do smaku
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy, z wyraźną nutą alkoholu. Jest przy tym mało słodki. Jego charakter podkreślają pistacje, którymi jest udekorowany. Całość tworzy wykwintny deser, który przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom gorzkiej czekolady. […] Artykuł Czekoladowy sernik truflowy
WiszniówkaMoże wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakWszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki lub babeczki. Posypujemy(...)przyprawą do deserów przed pieczeniem Pieczemy w temp ok 200 st przez 20 min Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie jest łatwepewno sobie poradzicie. Hiszpanie jadają churros na śniadanie w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady lub dulche de leche. Jednak ja, miłośniczka wytrawnych potraw o poranku, zdecydowanie wolę je jako deser. Churros pokochałam kilka lat temu, gdy miałam okazję spróbować ich w czasie wakacji w Hiszpanii. Pamiętam, że były ogromne - miały kształt łezki i były większe od mojej dłoni :) Oczywiście jedno takie(...)słodkie. Od dawna chciałam przygotować churros w domu, ale .. bałam się operowania rękawem cukierniczym. Wiecie, że dużo bardziej wolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe. Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale nie jest takie trudne. Przepis na ciasto jest banalny
Chilli Czosnek i OliwaBomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni
Kuchnia ŁukaszaPrzed nami Tłusty Czwartek a więc smakowita propozycja dla wielbicieli pączków czyli ekspresowy, nie wymagający dużo wysiłku przepis tym razem coś dla fanów bananów, ponieważ to
Smakowite Daniasałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek. Sekret w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie, jak również genialna przekąska na plażę- gasi pragnienie i odświeża, sprawia że robimy się bardzo
Z Kuchni Do Kuchnilodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść. Nie będę
Emskie SmakiPyszny i prosty pomysł na szybki deser? Tak, ta galaretka spełnia wszystkie wymienione kryteria. I przyznam, że lepiej smakuje od tych kupowanych w torebkach, a przy tym nie zawiera konserwantów. Oczywiście musicie zwrócić uwagę na skład syropu. Spróbujecie? (2 porcje) 350 ml wody 150 ml syropu wiśniowego (u mnie Victoria Cymes ) 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny(...)Dodatkowo: bita śmietana świeże owoce Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie wymieszać z syropem. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przelać do szklaneczek/pucharków. Deser wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz opcjonalnie świeżymi owocami
Di gotujePrażone jabłuszka oprószone cynamonem, pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że budyń ugotujemy dzień wcześniej). Składniki (na 4 porcje): 4 jabłka (antonówka, szara reneta) 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive 200ml śmietanki(...)pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyć jabłka, posypać ciasteczkami, wyłożyć krem. Czynność powtórzyć, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników. Z wierzchu desery udekorować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Obiad gotowyJeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon mielony meksykański syrop z agawy sok z cytryny Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy formę do pieczenia z pokrywą. Jabłka myjemy. Nakłuwamy widelcem lub wykałaczką w kilku miejscach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy do miękkości(...)Posypujemy delikatnie cynamonem i skrapiamy syropem z agawy. Deser gotowy! Takie jabłuszka nosiłam mojej mamie do szpitala. Smacznie i pysznie
Z Kuchni Do Kuchni