Babeczki z płynnym środkiem- bardzo efektowny deser, wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki w przygotowaniu. Najważniejsze, aby nie zważyć czekolady podczas jej roztapiania, dalej pójdzie bardzo łatwo. Plusem jest to, że masę na fondant możemy przygotować wcześniej i przechowywać w foremkach lodówce aż nadejdzie pora deseru. Masę z lodówki należy wyjąć 30 minut przed pieczeniem. Składniki: - 100 g gorzkiej
Cook&Lovewziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas
Kuchenne WariacjeWczoraj pojawiły się na blogu zdrowe ciastka z fasoli . W związku z tym, dla kontrastu, dzisiaj przepis na owoce pod kruszonką z płatków jaglanych. Ten deser do najzdrowszych niestety nie należy (jeśli wybierzemy opcję z cukrem trzcinowym), ale jest pyszny i wierzę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ta odrobina słodkości. Zresztą są sposoby, żeby deser był zdrowszy
BlendmanPrzy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się(...)tego połączenia, bo nie wywołuje u mnie złego samopoczucia. Wręcz przeciwnie - taki deser zawsze poprawia mi nastrój i czuję się po nim świetnie. Zachęcam do obserwacji własnego ciała po poszczególnych produktach i kombinacjach. Z czasem wyczujecie, co jest dla Was najlepszym "paliwem", jakie pożywienie Was utrzymuje w zdrowiu, uzdrawia i upiększa. Jak widać na załączonym zdjęciu, moja córeczka
Jeść, by żyć w zdrowiuKokos + sezonowe owoce + czekolada = niebo w gębie! U mnie jak zawsze szybko, zdrowo, pysznie. W dodatku bez pieczenia, gotowania, a w wersji RAW. Deser gotowy w 5 minut sprawi przyjemnośc Tobie i ukochanej osobie. Do jego wykonania wykorzystałam wiśnie i czarne porzeczki. Te ostatnie to znakomite źródło witamy C. 100 g tych owoców zaspokaja 260 % dziennego zapotrzebowania. W owocach czarnej(...)hamują powstawanie i gromadzenie w organiźmie toksyn. Działają oczyszczająco, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie. W związku z tym polecam spożywać na surowo w ilościach nieskończonych! A wracając do deseru, oto on: Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni
Jeść, by żyć w zdrowiuJak już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia
Kuchnia w czekoladziewypiekach ;) ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie - dla porównania :) Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio bardzo przypadły nam do gustu :) jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam ;) a to dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! A jednak efekt końcowy
Kolorowy PrzepisownikSolony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta , dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak
Kuchnia ŁukaszaKokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami, to prosty sposób na umilenie sobie i naszej rodzinie deszczowych i chłodnych jesiennych dni. Zapewniam Was, że zapach pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu poprawi humor każdemu z domowników. Kaszę możemy podawać i na ciepło i na zimno, zróbcie jak Wam bardziej będzie smakowało. Smacznego ! Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami
Kulinarne przygody GatityW tamtym roku robiłam je po raz pierwszy i powiedziałam sobie, że na pewno nie ostatni. W tym roku również miały być, ale przy tej mojej
Kuchnia w czekoladzieKochani, dziś chciałabym polecić Wam pyszny deser dla dzieci. Robi się je szybko i s naprawdę pyszne. Dzieci pokochają taki deser. Spróbujcie! Słodkie lizaki dla dzieci 20 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 paczki herbatników 5 dag kakao biała polewa w torebce 1 łyżka dowolnego soku posypka cukierkowa Herbatniki wyjąć z opakowania i pokruszyć do blendera. Zrobić z nich
Gotuję TestujęDziś przepis na pyszny deser, a mianowicie Szachownicę z masą z serkami Monte. Miałam kilka dni temu większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować. I tak właśnie powstał pomysł na Szachownicę. Może wyda się na początek trudna, ale naprawę nie warto się zniechęcać, bo ciasto jest proste, a jakie pyszne... Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE
Gotuję Testujętaką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w rozmiar, a co? :) Jak na sezon przystało są truskawki. A z czym truskawki najlepiej smakują? Wiadomo z czekoladą i bitą śmietaną, jednak tą drugą postanowiła trochę odchudzić. 150 g okrągłych biszkoptów 2 herbaty truskawkowe szklanka(...)było na tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką
Dieta moja pasjaCześć! Tak tęsknimy za słońcem, ciepłymi nocami, po prostu za latem... Dlatego pora trochę odczarować ponurą jesień i przygotować słoneczny i pyszny deser. Panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki - skórkę cytryny czy mus owocowy. A więc... Do dzieła! Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 250 ml mleka(...)czas na wyjęcie z ramekinów. Zagotuj wodę, wlej do miski i każdy ramekin zanurz na chwilę w wodzie. Przygotuj talerzyk i wyłóż gotową panna cottę. Możesz przygotować do deseru sos owocowy i udekoruj owocami. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około(...)minut w 200 stopniach. 7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać z kaszą. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: kasza , sok , tykwa , wiśnie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty