Składniki na sorbet brzoskwiniowy: - 1puszka brzoskwiń - 1 cytryna - 2 łyżki cukru - 3/4 szklanki wody - cukier wanilinowy do smaku - 7 łyżeczek nasion chia Przygotowanie
Coś z niczegoSkładniki na biszkopt: - 6 jajek - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 1/2 szklanki gorzkiego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 160 mielonych migdałów Przygotowanie: 1
Coś z niczegoSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml
Coś z niczegoSkładniki: - 300g mąki pszennej - 4 jajka - 1/4 szklanki cukru do ciasta - 3 łyżki kakao naturalne gorzkie - pół szklanki cukru do białek - 250g masła - 2 łyżeczki
Coś z niczegoSkładniki: - 200g gorzkiej czekolady - 100g czekolady mlecznej - 2 jajka - 500ml śmietany 30% - cukier puder - 6 łyżek likieru pomarańczowego - owoce jagodowe Przygotowanie: 1 . Należy rozpuścić wszystkie tabliczki
Coś z niczegoSkładniki: -mleko kokosowe -jagoda -1 łyżka jogurtu naturalnego -2 łyżki śmietany 36% Przygotowanie: 1.Należy zblendować jagody, dodać jogurt, śmietanę, mleko, i cukier do smaku. Wszystko
Coś z niczegoSkładniki na ciasto: -90g masła -60g cukru -2 żółtka -150g mąki -zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: 1 .Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne
Coś z niczegoPanna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDeser jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Jego smak można dostosować do własnego gustu. To od Was zależy jakiego jogurtu i owoców użyjecie. Polecam! (1-2 porcje) 250 ml jogurtu owocowego (dowolny smak) 100g crunchy (mogą być zwykłe płatki błyskawiczne lub pokruszone ciasteczka) 2 garście owoców (u mnie czereśnie i maliny) (*) 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej(...)wody i po ostudzeniu zmiksować (do puszystości) z jogurtem. (Można dodać kawałki owoców lub zmiksować je razem z jogurtem.) Mus układać warstwowo i na przemiennie z płatkami. Deser schłodzić w lodówce. (*) Owoce dodać do musu, układać z crunchy lub obłożyć nimi wierzch
Di gotujeKiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)minut. Po ugotowaniu dolewamy mleko. Wystudzoną kaszę blendujemy. Można dosłodzić, ja tego nie zrobiłam. W szklankach lub innych naczyniach umieszczamy warstwę truskawkową, na to wylewamy krem jaglany. Gotowe. Deser dobrze smakuje schłodzony
Wrzosowa PolanaCiasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem
Cooking Monsterrodzaju tiramisu. Rodzinka stwierdziła że jest bardzo apetyczny i nie za słodki, ponieważ ja nie używam do tego cukru. Uważam że bita śmietana jest słodka i to wystarczy. Deser przygotowałam z herbatnikami biszkoptowymi od Cukry Nyskie. Deser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak ( 60 g) mleko - 150 ml ajerkoniak
Kuchnia DanusiLody, lody dla ochłody! :) To mój ulubiony letni deser :) Jagodowa wersja jest wspaniała, to nic, że język i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich maszyny. Zdaję sobie sprawę, że jogurt grecki ma nieco więcej kalorii i tłuszczu niż zwykły, jednak w tym deserze absolutnie sprawdza się dużo lepiej. Lody są bardziej
Czerwona PorzeczkaParfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców, lodów i innych dodatków. Polecam robić go z tego co akurat mamy w domu. Ograniczyć może was tylko fantazja. Takie słoiczki są świetne na piknik pod warunkiem, że nie ma w nich lodów. Wtedy warto dać dużo owoców, budyniu, kremu, śmietany, bakalii. Ten deser jak i wiele innych znajdziecie w nowym
Bernika - moj kulinarny pamietnik