deser - 61894 przepisów (strona:439/4127)

Deser z kaszy jaglanej i jagód goji 160

jelit i korzystną florę bakteryjną, • poprawiają nastrój i pamięć, a także skład krwi oraz likwidują zmęczenie. To jest prawdziwa superżywność! Zapraszam na mój deser z jagodami goji. Składniki na 2 porcje: • 1/3 szklanki kaszy jaglanej • garść jagód goji • szczypta soli • 1 mały jogurt naturalny • 2 łyżeczki płatków migdałowych • cynamon do posypania(...)czasu do czasu przemieszać. • Lekko przestudzoną kaszę z jagodami włożyć do pucharków. • Wierzch polać jogurtem, posypać cynamonem i płatkami migdałowymi. Nie użyłam do deseru cukru, ale jeśli ktoś lubi na słodko, to można dodać 1 łyżkę. Jagody goji są dość słodkie. Jeśli nie macie tych jagód, użyjcie żurawiny lub rodzynek

To co kocham
Superdeser jogurtowy z jagodami goji 132

Jagody goji, o których rozpisałam się przy okazji poprzedniego deseru, są bohaterem dzisiejszego deseru-koktajlu. Bardzo zdrowy, bardzo odżywczy, bardzo smaczny i bardzo łatwy. Jedyny minus to wysoka cena tych superjagód, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży

To co kocham
Deser jagodowy z kaszą jaglaną 146

więc razem z rodzeństwem skubaliśmy po ziarenku. Potem tak samo zresztą zachowywały się nasze dzieci. Dzisiejsza jaglanka jest właściwie jagodzianką, ala jak zwał tak zwał, a deser jest pyszny. Jeśli więc upolujecie jeszcze jagody w lesie lub na straganie, to koniecznie zapraszam do przygotowania tego prostego deseru. Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 szklanka

To co kocham
Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce 130

Owoce zatopione w galaretce z szampana to deser – sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę. Można użyć tutaj dowolnych, sezonowych owoców. Ogranicza nas tylko pojemność pucharka lub wysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu

To co kocham
Galaretka z gruszkami i makiem 109

Jeśli gotujecie kompot z suszu, to z pewnością wiecie, że zawsze trochę zostanie. Do tego deseru potrzeba tylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Jest to również sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny – aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek

To co kocham
Jaglany mus czekoladowo-kawowy 170

Gładki, aksamitny mus czekoladowo-kawowy to zdrowa propozycja na deser lub podwieczorek. Bardzo trudno jest odgadnąć, co stanowi bazę deseru, bo zmiksowana kasza przejęła smak czekolady i kawy. Prawdziwą kawę można zastąpić kawą zbożową, np. Inką. Składniki: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 150 ml kawy • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej • 1 banan • 4 cukierki czekoladowe

To co kocham
Deser melonowy z chia 109

właściwościach nasion chia pisałam wielokrotnie. Dodane do soku lub owocowego puree tworzą galaretkę zagęszczając je. Dzięki temu każdy deser jest sycący, będąc równocześnie zdrowym i prawie dietetycznym. Ja wolę bez miodu bo melon jest dość słodki, można dodać tylko do kiwi. Składniki na 4 małe porcje: • 1/2 melona • 1 kiwi • 3 łyżki chia seeds • 2 łyżki(...)odstawić na godzinę, mieszając od czasu do czasu. • Rozlać do 4 pucharków. • Zmiksować kiwi z łyżką miodu i polać po wierzchu deseru, posypać posiekanymi migdałami

To co kocham
Deser truskawkowo-rabarbarowy 154

truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki na 2 porcje: • 1 łodyga rabarbaru • 1 szklanka

To co kocham
Karmelowe tiramisu z czekoladą 160

Deser powstały z potrzeby chwili, gdy chce się coś słodkiego, a nic nie widać w zasięgu wzroku. Warunkiem jest jednak posiadanie odpowiednich składników. U mnie w spiżarce zawsze jest zapas gorzkiej czekolady, tak na wszelki wypadek. Tym wypadkiem jest głód cukrowy, który załatwia kilka kostek, ale czasem przydaje się(...)deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące i dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: • długie biszkopty • 2 czekolady gorzkie • 1/2 szklanki mleka • 250 g serka mascaprone • 1 puszka masy kajmakowej • posiekane migdały do posypania Poncz • 1 szklanka mocnej kawy • amaretto wg uznania Wykonanie: • Czkoladę połamać

To co kocham
Sernik królewski 380

Klasyka, którą ja piekłam po raz pierwszy. Co nie znaczy, że ostatni. Dawniej jakoś nie przepadałam za sernikami, teraz wiem, że jak jest świeżutki i jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
Domowe czekoladki Reese’s + film 163

Domowe czekoladki Reese’s to popularne oraz przepyszne smakołyki, szalenie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Pod chrupiącą warstwą czekolady ukrywa się kremowe nadzienie z

Smakowite Dania
Kawa, która łączy pokolenia 145

Kawę Inkę pijemy odkąd urodziłam drugiego Synka. Wcześniej ciężko było zrezygnować ze zwykłej, ale przy karmieniu piersią nie chciałam ryzykować dodatkowo nieprzespanymi nockami :D  Przy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto czekoladowe 122

przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki

Moja smaczna kuchnia
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 141

która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam go często, dlatego przygotowuję go ze śmietany 18-procentowej, bo użycie kremówki(...)cukier nie może się przypalić. To trudne do osiągnięcia i wymaga wielu prób. Muszę przyznać, że się tym nie przejmuję, bo lekkie podpalenie punktowe - moim zdaniem - wzbogaca smak deseru. Książka "Babskie fanaberie, czyli w cholerę z tym wszystkim" Ani Witowskiej wpadła mi w ręce zupełnie przypadkowo i przyciągnęła uwagę dzięki pięknym zdjęciom dużo wyrażających dłoni. Jest to rodzaj psychologicznego poradnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto podniebna chmurka 187

W ubiegłą sobotę świętowaliśmy urodziny mojego taty. Miałam okazję znów trochę pogotować i popiec. Niestety jak to bywa w naszym rodzinnym domu nie ma czasu na

Emskie Smaki