popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser. Wystarczy zmiksować zerwane jagódki rokitnika z kilkoma łyżkami cukru i zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny i orzeźwiający deser. Poza sezonem (wrzesień-październik) pozostaje
Ugotowane pozamiataneCrêpes Suzette to jeden z klasycznych francuskich deserów, choć dzisiaj bardzo rzadko można go spotkać w menu francuskich restauracji. Zgodnie z legendą, te najsłynniejsze francuskie naleśniki zostały wymyślone przez Henriego Charpentiera, francuskiego szefa kuchni, który przygotował je na cześć Suzette, towarzyszki księcia Walii Edwarda VII, przyszłego króla Anglii. Jeśli ich nie znacie, to gorąco Was namawiam do ich spróbowania(...)naleśniki Suzette podane z sosem pomarańczowym lub mandarynkowym są naprawdę pyszne, lekkie i aromatyczne, jednym słowem wyśmienite! Można je podać zarówno na deser, jak i na podwieczorek, a nawet na śniadanie. Przygotowanie: 45 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBy nikt mi nie zarzucił, że dogadzam tylko sobie, dziś na blogu pomysł na deserek dla naszych najmłodszych. Powstał przypadkowo co prawda, bo został mi ryż
Kuchnia w czekoladzieOj jest z nimi trochę roboty, ale czego się nie robi, jak się ma zachcianki...? Nie dość, że trzeba stać i wyrabiać, to wcześniej jeszcze ziemniaki
Kuchnia w czekoladzieBardzo szybki i smaczny deser proponuje dziś dla wszystkich. Wybierzcie sobie ulubione jabłka, dodajcie ulubione dodatki, ziarna, owoce suszone i potem zapieczcie w piekarniku i pyszny deser gotowy. Ja podaję moją wersję, pyszną, zdrową i pachnącą jesienią. Pieczone, nadziewane jabłka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNa pewno lubicie eklery. Jednak te sklepowe nigdy nie dadzą Wam tyle radości jak te co sami przygotujecie, a dodatkowo za fatygę wynagrodzą to swoim smakiem
Niezły Młynekkuchnia azjatycka, więc posiadając liczi oraz mleczko kokosowe - postanowiłam zrobić pyszny pudding. Zniknął ekspresowo! Wcale się temu nie dziwię, po połączenie smaków jest rewelacyjne. A tak przy okazji - takim deserem możecie się objadać, bez żadnych wyrzutów, że zjadacie nadprogramowe kalorie. (2 większe lub 3 mniejsze porcje) 400 ml mleka kokosowego 50 ml soku z pomarańczy 20g wiórek kokosowych(...)lekkim ostudzeniu wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz nasionami chia. Masę co jakiś czas przemieszać - aż całkowicie wystygnie i przełożyć do pucharków/szklaneczek. (Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.) Desery schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotowy pudding podawać z owocami liczi - uprzednio pokrojonymi w kostkę. Można przechowywać w lodówce przez kilka
Di gotujeKolejny sprawdzony przepis. Ciasto francuskie, bita śmietana, puszka brzoskwiń W tej chwili wszędzie dostaniemy gotowe ciasto francuskie, nawinięte na papier do pieczenia. Mrożone ciasto francuskie rozmrozić
dolcevitainmykitchenClafoutis z malinami. Edyta Guhl. Na dworze zimno, wieje jak to u nas w Eifel i nic tak nie poprawi nastroju, jak coś słodkiego. Takie popołudnie
dolcevitainmykitchenPewnie nie jeden osobnik płci męskiej stwierdzi, że to marnotrawstwo i kto to widział tak traktować piwo 😱 Do tego przepisu idzie go jednak nie tak dużo
Kuchnia w czekoladzieCzasami w środku zimy mamy ochotę na letnie owoce, mnie ostatnio naszła ochota na jagody. Więc postanowiłam przygotować desery a tych pysznych owoców z dodatkiem płatków cynamonowych. Zawsze latem mrożę dużą ilość sezonowych owoców, potem do deserów jak znalazł. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 1/4 szklanki mrożonych jagód 2 łyżeczki miodu 100 gram cynamonowych płatków śniadaniowych Cenos Jagody do posypania
Bajeczna KuchniaDziś prezentuję deser, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom twarogu i maku. By nie było jednak zbyt ciężko, całość podana jest na musie malinowym, który idealnie orzeźwia cały deser. Składniki na 4 porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny
Smaki Na TalerzuMangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mała Cukierenka