jednej z warszawskich suszarni. Smak mnie wtedy jakoś nie rzucił na kolana, ale zaintrygował na tyle, że robię ją u siebie co jakiś czas według swojej receptury. To świetny deser na zimową porę. Ja żegnam się nim ze słodyczami na kilka tygodni. Ważne jest to, by użyta śmietana nie była zbyt tłusta i była kwaśna. Deser najlepiej smakuje po całkowitym
Weekendy w domu i ogrodzieOpis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepodjadania. Pomarańczę można pokroić w krążki i podać z pestkami granatu i wodą różaną i to już prawdziwa bajka. Pięknie wyglada, cieszy oko i smakuje o niebo lepiej. Deser z pomarańczą wpisuje się idealnie w dietę przyspieszającą metabolizm. To pyszna przekąska w I fazie diety. Składniki: 2 duże pomarańcze 1/2 małego granatu 1-2 łyżeczki wody różanej Wykonanie(...)albedo. Przekroić w poprzek na 6 części. Czynności wykonywać nad naczyniem, by zachować cały sok z pomarańczy z granatu uwolnić pestki krążki pomarańczy ułożyć na talerzykach, posypać pestkami granatu. Deser skropić zachowanym, sokiem z pomarańczy wymieszanym z wodą różaną (poza dietą mozna dodatkowo posypać posiekanymi pistacjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasiona Chia w krótkim czasie zdobyły dużą popularność. Zwłaszcza pudding chia cieszy się powodzeniem w postaci deseru, dodatku do owsianki lub lekkiego śniadania.... The post Pudding chia, czyli deser z nasion chia z owocami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comsięgając do korzeni, czyli naturalnych i najwyższej jakości składników, można przedstawić ją od tej najlepszej strony. Na początek - na słodko! W tym bardzo prostym, ale po prostu nieziemsko smacznym deserze spotyka się kilka typowych dla Szkocji produktów. Maliny, wrzosowy miód, owsiane płatki no i oczywiście whisky! Tylko tyle i aż tyle :) W dawnych oryginalnych wersjach cranachana stosowano pewien rodzaj kremowego(...)dietetycznej można zastąpić ją naturalnym jogurtem. Taką właśnie podałem mojemu synowi i orzekł, że jest lepsza. No cóż, sprawdźcie sami. Możecie też spotkać wiele wersji, gdzie układa się ten deser warstwowo, jak trifle. Nie myślę, by zwykły i niezdesperowany Szkot zawracał sobie tym głowę - najpewniej wrzuciłby wszystkie składniki i wymieszał "jak leci" ;) Składniki: 200 ml śmietanki kremówki (najlepiej ponad
zadanie-gotowaniePropozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady. KREM ANANASOWY z MUSEM MANGO, PISTACJAMI i BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: (na 4 porcje) krem
Bon appetit mon amieTak jak kiedyś wspominałam, postanowiłam zrobić pączki na mące krupczatce. Najpierw miałam użyć w całości tylko tej jednej mąki, później stwierdziłam, że może jednak nie będę
Kuchnia w czekoladzieProsty mały deser w szklaneczkach. Masa serowa z dodatkiem intensywnie pomarańczowej galaretki bardzo ładnie się prezentuje. Deser można przygotować także w formie klasycznego sernika w tortownicy, wystarczy tylko zrobić masę serową z podwójnej porcji składników. składniki: galaretka z soku 500 ml soku Leon Hortex: marchew banan jabłko ok 1/3 szklanki wody 2,5 łyżeczki żelatyny ewentualnie odrobina cukru do smaku
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy, z wyraźną nutą alkoholu. Jest przy tym mało słodki. Jego charakter podkreślają pistacje, którymi jest udekorowany. Całość tworzy wykwintny deser, który przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom gorzkiej czekolady. […] Artykuł Czekoladowy sernik truflowy
WiszniówkaMoże wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakWszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki lub babeczki. Posypujemy(...)przyprawą do deserów przed pieczeniem Pieczemy w temp ok 200 st przez 20 min Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie jest łatwepewno sobie poradzicie. Hiszpanie jadają churros na śniadanie w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady lub dulche de leche. Jednak ja, miłośniczka wytrawnych potraw o poranku, zdecydowanie wolę je jako deser. Churros pokochałam kilka lat temu, gdy miałam okazję spróbować ich w czasie wakacji w Hiszpanii. Pamiętam, że były ogromne - miały kształt łezki i były większe od mojej dłoni :) Oczywiście jedno takie(...)słodkie. Od dawna chciałam przygotować churros w domu, ale .. bałam się operowania rękawem cukierniczym. Wiecie, że dużo bardziej wolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe. Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale nie jest takie trudne. Przepis na ciasto jest banalny
Chilli Czosnek i OliwaBomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni
Kuchnia ŁukaszaPrzed nami Tłusty Czwartek a więc smakowita propozycja dla wielbicieli pączków czyli ekspresowy, nie wymagający dużo wysiłku przepis tym razem coś dla fanów bananów, ponieważ to
Smakowite Daniasałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek. Sekret w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie, jak również genialna przekąska na plażę- gasi pragnienie i odświeża, sprawia że robimy się bardzo
Z Kuchni Do Kuchni