deser - 61894 przepisów (strona:1979/4127)

Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 423

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 222

Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale  mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady .  Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze  i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty

Malinowa Kawiarenka
Dwuwarstwowe smoothy owocowe 186

Dziś zapraszam Was na zdrowe, owocowe smoothy. Taki smaczny pucharek będzie idealny na rozpoczęcie dnia lub na zdrowy deser. Gdy ja zaczynam miksowanie, chwilę później słyszę za plecami "mniam mniam". Dlatego zawsze robię większe porcje wszelkich koktajli. Bo należy się tylko cieszyć, gdy mały skarb tak lubi takie zdrowe smakołyki. Składniki: (na 2-3 porcje) 1/2 średniej gruszki 2 banany

Słodkie okruszki
Klasyczne pancakes 130

Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES  Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki :    50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki  2 łyżki cukru

Sprawdzone przepisy kulinarne
Liebster Blog Award - kilka słów o mnie 113

najwięcej radości w życiu? 6. Co według Was jest najlepsze na letnie upały? 7. Czy macie swój ulubiony "babciny" przepis"? 8. Książka, do której chętnie wracacie? 9. Wasz ulubiony deser? 10. Wasz stosunek do zup - lubisz czy nie znosisz? 11. Jakie jedno słowo najbardziej do ciebie pasuje / opisuje Cię? A do nagrody nominuję: 1. Dla SmaQ 2. Śniadanie u Basi

Słodkie okruszki
Wigilijny karp smażony. 172

ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się udało

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 154

danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 148

ręką.      Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami .      Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ

Rozpustne gotowanie
Cukier waniliowy. 141

kilka sekretów, które sprawiają, że moje wypieki są naprawdę pyszne, a oto jeden z nich, czyli przepis na domowy cukier waniliowy. Odkąd zaczęłam nim dosładzać ciasta, czy desery wkroczyłam na inny poziom kucharzenia. Zapraszam wszystkich do wkroczenia w ten przepyszny, waniliowy świat. Składniki na domowy cukier waniliowy 100 g drobnego cukru (około pół szklanki), ale może też być zwykły

Rozpustne gotowanie
Miód z mniszka lekarskiego. 106

zacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję w lodówce. Gotową kandyzowaną w syropie skórkę używam do ciast, deserów, jako składnik nadzienia serowego lub jako dekoracji. Polecam

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 145

Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Pyszne Lemon Curd 116

należy ją uważnie mieszać, tak aby nie powstały grudki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia, następnie dodajemy oliwę i gotujemy ok 1 minuty. Jest to świetny dodatek do babeczek czy deserów ale oczywiście można go wykorzystywać na różne sposoby :) wedle uznania - w lodówce  powinien stać nie dłużej niż tydzień :) Życzę smacznego i efektownego ;) wykorzystania Lemon Curd

dlaSmaQ
Chrupiace gofry 178

Zaczynam od czegos slodkiego :) Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia...  Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi

dlaSmaQ
Muffinki z malinami 139

dzisiejszy deser polecam pyszne muffinki z malinami. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 45 dag mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik jagodowy na zimno 135

Sernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest zimny, co w lecie jest istotne i do jego przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika. Do jego przygotowania można wykorzystać w sumie wszystkie owoc sezonowe, a na sam koniec, jest banalnie łatwy w wykonaniu

Kulinarne przygody Gatity