deser - 61894 przepisów (strona:1975/4127)

Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami 379

obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Miętusek 915

przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.  Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.  Niestety Miętusek

Krakowskie smaki Ani
Karmelizowane wiśnie w syropie 295

karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15  minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru  1. Wiśnie drylujemy,  zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 195

Naleśniki z musem czekoladowym i bananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak.  Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto

Ugotować
Park Mużakowski 195

stronę, przez Nysę Łużycką i z powrotem, przez kolejny most, w okolicy oranżerii będącej teraz siedzibą fundacji zarządzającej majątkiem. W zabudowaniach folwarcznych zatrzymaliśmy się na kawę i skosztowaliśmy pucklerowskich deserów- lodów i tortu. Były bardzo smaczne i wynagrodziły nam dość długie oczekiwanie na wolny stolik. Od tej strony zamek jest bezpośrednio nad wodą. Skromne wyjście do ogrodu- kwiaty doniczkowe

les mirabelles
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 199

jabłka, następnie masę budyniową i posypać wierzch przestudzonymi całkowicie wiórkami(wtedy są chrupiące), odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 199

Moje rogale nie są polukrowane, bo w domu nie przepadają zbytnio za lukrem - można lekko oprószyć je cukrem pudrem, by wyglądały lepiej :) Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
Uśmiechnięte kotki - ciasteczka pełnoziarniste bez masła (dla dzieci) 275

wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu udekorować ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.  Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
Deser szarlotkowy z ciastem filo 126

się nie przypaliły(najlepiej w odpowiednim momencie przykryć folią). Powstały małe tartaletki z nadzieniem jabłkowym, świetnie pachną i najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie koniecznie :) Deser szarlotkowy z ciastem filo 5 sztuk 2 płaty ciasta filo 2 nieduże jabłka ksylitol(lub coś innego, do posłodzenia) cynamon jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć) posiekane migdały

FitKot
Jak mrozić maliny 191

bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy. Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy

Atlas Smaków
Pieczone morele z płatkami migdałowymi 133

lodami. Upieczone morele polecam od razu nakładać na talerze. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie upiec owoców. Można przyjąć, że jedna porcja deseru powinna składać się z 2-3 moreli.   Składniki: morele cukier, np. brązowy płatki migdałowe lody waniliowe do podania świeża mięta do dekoracji Morele umyć, przekroić na pół

Ugotować
Naturalny domowy ekstrakt waniliowy 127

powinny być nim zalane, po czym zamykamy butelkę i odkładamy w ciemne miejsce. Z czasem ekstrakt nabiera koloru i zapachu wanilii jest jak znalazł do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Zużywając go możemy co jakiś czas dolać alkoholu i dodać nową laskę wanilii.  W ten sposób nigdy się nam nie kończy. Jest już gotowy do użycia po kilku dniach

Lili w kuchni