słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym nadaje złocistą barwę i delikatny trzcinowy posmak. Dzięki zawartości tapioki, lukier przygotowany na bazie cukru pudru trzcinowego jest błyszczący i ma elastyczną konsystencję". Jak widać po moich wpisach, bardzo
Corner With RecipesChciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym
Corner With Recipesstołówkę? Nie jestem zła, każdy radzi sobie jak umie. Kamień z serca, że nie ruszają na razie moich pomidorów które zaczynają owocować, a stały obok. Czyżby pomidory były na deser? Nie wiem. Się zobaczy :) Po śladach jakie zostawiają, czyli podziurawionych liściach wnioskuję, że dbają również o aktywność fizyczną, bo przechadzają się po całej długości balkonu, a jest to 5 metrów
Blondynka Gotujeskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie
Domowy Smak Jedzeniawarzyw. Dlatego też staram się jak najbardziej z tego korzystać. Przy upałach nie mam za bardzo ochoty na konkretne jedzenie za to lubię pożywne i orzeźwiające napoje i desery. Z jagód zrobiłam pysznego szejka na bazie napoju migdałowego. Składniki: 2 szkl jagód 1 litr napoju migdałowego Alpro 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: Do naczynia z miksera kielichowego wsypać ,wlać
Ala piecze i gotujedotychczas. Zaczynam się przekonywać do niego coraz bardziej i nie będę ukrywać, że coraz bardziej mi smakuje. Smakuje również dzieciom, mężowi więc nie omieszkam wypróbować go w rożnych ciastach, deserach. Ostatnie ciasto orzechowe urzekło moje kubki smakowe bardziej, niż dane mi było przypuszczać. Dzisiaj testujemy sernik na zimno z masłem orzechowym w roli głównej, z bananami, bitą śmietaną i solonymi
Made By Mom And Sonswoim zamrażalniku znalazłam resztkę zamrożonych malin. Miałam też świeżo upieczoną granolę z migdałami < klik >. W ten sposób powstało moje śniadanie. Parfait jest to rodzaj mrożonego deseru podawanego w wysokiej szklance. Wyszło pysznie! Składniki na 1 porcję: 150 g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki mrożonych malin 2-3 łyżki granoli, musli (użyłam domowej migdałowej - klik ) 1 łyżeczka miodu
Moja Galeria SmakuPieczony camembert z czosnkiem i sosem musztardowym. Czyż to nie wygląda jak mały torcik? :) W sumie może być to i deser, bo ciepły rozpływa się w ustach. A sos dzięki syropowi z agawy jest słodkawy. Skusicie się? :) Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać
Moja Galeria SmakuCiasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego
Moja Galeria SmakuSezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru
Moja Galeria SmakuMango, imbir i mięta - czy może być coś bardziej orzeźwiającego? Ten lekki sorbet będzie idealnym deserem na letnie upalne dni. Składniki na 8 lizaków: na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia 1 mango 1 opakowanie jogurtu naturalnego (około 180g) 1 łyżka cukru pudru kilka listów mięty 1/2 łyżeczki startego imbiru Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wraz z pozostałymi
Moja Galeria SmakuPołączenie wiśni z czekoladą/kakao jest obłędnie pyszne;) Taki koktajl spokojnie może służyć za deser! Koniecznie musicie spróbować! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka wiśni (mrożonych) 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii niepełna łyżka syropu z agawy Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do gładkości. Pić
Moja Galeria Smakutrochę chęci i czasu. Najpierw musimy przygotować ciasto ucierane z którego wytniemy serduszka, następnie zalać je ciastem czekoladowym i ponownie zapiec. Pozostałą część ciasta ucieranego można wykorzystać np do deseru z truskawkami zastępując biszkopty kawałkami ciasta ( klik ). Składniki na małą keksówkę 10x23 cm: Ciasto różowe: 180 g mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Moja Galeria SmakuFormy silikonowe Co raz częściej stosujemy także formy silikonowe. Sprawdzają się przy pieczeniu ciast ucieranych ale także możemy je wykorzystać do przyrządzenia zimnych deserów. Silikon jest odporny na temperatury od -40 do 280 stopni. Formy nie trzeba natłuszczać ani wysypywać mąką ale przed pierwszym użyciem zalecane jest jej natłuszczenie. Nie należy jednak kroić ciast w takiej foremce ponieważ
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPolski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza
królestwo garów