dwie odmiany migdałów słodkie (wykorzystywane w kuchni) oraz gorzkie (stosowane do produkcji esencji, wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można
Ciastka - domowe słodkościTymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ W BIESZCZADY!!!!!!!! Was zapraszam na dzisiejsze niedzisiejsze posty
Dzieje kuchennej WiewióryUpały dają się we znaki. Jeść się nie chce tak jak zawsze 😉 a jak już się człowiek zabiera do jedzenia, to zaczyna myśleć o lodach, zimnych
slodkokwasnaplDzisiaj bardzo krótko. Upały nie sprzyjają długim siedzeniom przed komputerem. W kuchni także. Dlatego serwuję lekkie i szybkie obiady. Jak te placuszki, które akurat były na deser :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie
My simple kitchenLody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody. Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki: 400g jogurtu greckiego 250g mąki 3 jajka 2 łyżeczki esencji
Mania Wypiekaniaupalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty
Cakes By Kejtteż tradycyjne napoje alkoholowe: przepyszne poziomkowe prosecco Fragolino Perlino Rosso, Aperol z dodatkiem wina musującego i cytrusów. Próbowaliśmy też Corodino, bezalkoholowego aromatycznego aperitifu o lekko gorzkawym posmaku. Na deser było oczywiście tiramisu i espresso. Przemiła właścicielka bistro z ogromną pasją opowiadała nam o włoskiej kuchni, wysokiej jakości produktach, których używa i o daniach, które znajdują
Kulinarne przygody Gatityodwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przygotowane jeżyny można wykorzystać do kompotów zimą. Można dodawać je do herbaty lub zjadać jako forma samodzielnego deseru
Weekendy w domu i ogrodzieLikier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać. Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru
Pociąg Do Kuchnipoleżało nad wodą z dużą szklanką orzeźwiającej lemoniady. Miałam ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Zrobiłam pyszny koktajl z mleczka kokosowego i malin. A do tego bita śmietana i deser gotowy w kilka minut. Można go schłodzić, ale i taki też będzie wyśmienity. Miłego dnia Wam życzę i trochę ochłody. KOKTAJL MALINOWO - KOKOSOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrwały na dobre, gdy w domu pojawiło się wiaderko z jeżynami :) Szybki rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy muffinki. Widok uśmiechniętych buź na zapowiedź deseru bezcenny ;) szklanka = 200 ml Składniki (na 20 muffin z dwóch łyżek ciasta): 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzieMałżonkowi też zasmakował, a uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie! Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej
Cakes By KejtPolecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów. składniki: 1,5 kg wiśni 350 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut
Monia miesza i gotujeprostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze lepiej karob. Składniki na 10-12 placuszków: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sodu
Roślinna - blog wegański