składniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placuszki na jogurcie greckim z truskawkami. Są niezwykle pyszne, delikatne i puszyste. Z dodatkiem truskawek smakują wyśmienicie. Ich
Marta Gotujetruskawek. Po zrobieniu musów dla dziecka pozwoliłam sobie na małe eksperymenty smakowe, które okazały się bardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam i dla mnie świetnie! Za rok powtórzę tą wersję
Blondynka Gotujezdrowy, bo przygotowany na bazie mleka kokosowego. Już nie wspomnę o delikatnym aromacie kokosa, bo w połączeniu z truskawkami to poezja smaku.Podany z kostkami lodu to najszybszy i najprostszy deser na upalne dni lata, orzeżwiający i bardzo pożywny. Polecam! Składniki: mleczko kokosowe - 200-300 ml truskawki - 300 g syrop z agawy lub miód - 2 łyżki sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowania tego deseru nie trzeba wiele czasu. Jest pyszny i z pewnością jest dobrą opcją na podjadanie :) Aaaa...i całkiem fajnie wygląda :) Kilka dni temu pojawiła się u mnie w domu słodka przesyłka od Firmy Diamant . Postanowiłam wykorzystać ją w sposób, który zachowa zapach owoców na zimniejsze dni, ale będzie nam również towarzyszył teraz. Zapraszam póki są jeszcze truskawki
ChilliJemyCiasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim
Kuchnia EllieOstatnio odkryłam po raz kolejny paste sezamową tahini i zauroczyłam sie po raz kolejny. Może byc dodawana do deserów jak i do dań na ostro - słono. I tu i tam jest znakomita i podbija smak potrawy. Dodatkowo sezam zawiera witaminy A, E i B a także cynk, fosfor i magnez a także potas, wap i żelazo. Jemy pastę tahini
Moje Małe Czarowaniedżem, co prawda nieznacznie straci piękny kolor, ale za będzie można przechowywać go nawet do wiosny. Gwarantuję! Pyszny truskawkowy mus , którego używam do lodów, naleśników z serem oraz wszelkich deserów. Idealny do panna cotta czy kremu bawarskiego, świetny do budyniu i kisielu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zrobić więcej i zapasteryzować w słoiczkach. Nawet jeśli straci trochę koloru
Kuchnia Prezydentowejmoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii
Kuchnia PrezydentowejSezon na truskawki trzeba dobrze wykorzystać! Dlatego teraz truskawki są obowiązkowym dodatkiem do naszych deserów:) Dziś polecam klasyczny suflet czekoladowy. Lekko płynny, nie za słodki, idealnie współgra ze świeżymi truskawkami i nutką mięty... Składniki: 2 jajka, 50g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, szczypta soli, 3 łyżki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru
Z miłości do słodkościSyrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem
RAROSSABabeczki z truskawkami, w sam raz na mały, lekki deser do popołudniowej kawki :) Składniki: - 50 ml mleka - 150 g truskawek - 100 g masła - 150 g cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 jajka - 175 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniczasu do czasu, pozbywamy się resztek wilgoci, które mają w sobie płatki. Gdy całkiem wysuszymy przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Cukier różany jest aromatycznym dodatkiem do ciast, deserów oraz herbaty
Apetyczna babeczkaPyszna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)). Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :) SKŁADNIKI 1 szklanka maślank
Moje Kuchenne RewelacjeDeser, palce lizać! Inspiracją do tego dania był artykuł p. Marka Brzezińskiego nt. majowej truskawki. Chyba nikt nie potrafi w tak kwiecisty sposób opisać nawet zwykłej zupy… :). Składniki: truskawki patyczki do szaszłyków 2 łyżki masła 2-3 łyżki prażonych płatków migdałowych śmietanka 18% ksylitol lub cukier 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozmaryn suszony Nałóż całe truskawki na patyczki. Rozgrzej masło
Qlinarnie i Qlinarnie