deser - 61894 przepisów (strona:1996/4127)

Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 155

niektóre duże pizze), dania obiadowe do 30 zł. Jarosze znajdą tutaj całkiem sporo dań wegetariańskich (ogólnie menu restauracji oferuje szeroki wybór przystawek, dań głównych, pizz, śniadań i deserów).  Trattoria   mieści się przy Kraszewskiego 6.  P.S. Restauracja ma bardzo klimatyczne wnętrze, ale o tym wkrótce tutaj . Raw radish salad and baked shashliks Welcome to a delicious and light

Qlinarnie i Qlinarnie
Kostka miętowo-truskawkowa na maślance. 220

sezon w pełnii. Pyszne  : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami  - smakują w każdej postaci. A może skusicie się na połączenie ich z miętą  ??? Świetny orzeźwiający deser na ciepłe , letnie dni . Ja na spód upiekłam cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty. Składniki : Na biszkopt : 2 duże jajka (oddzielnie białka

Malinowa Kawiarenka
Letni orzeźwiający syrop miętowo-limonkowy 256

sklepowe wody smakowe. W prawdzie jest z cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc. Syrop ten jest też świetnym dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów. SKŁADNIKI:   1/2 litra wody 1/2 kg cukru 1 limonka duża garść listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam bo nie miałam) 1. Liście

Kto ugości moich gości?
Kosz od BakaDOr - moja bakaliowa nagroda + zapowiedź migdałowego ciasta z owocami 179

mojej głowie tworzę różne pyszności z użyciem bakaliowych przysmaków od firmy BakaD'Or. Co powiecie na keksy, owocowe ciasta z migdałami, kokosem, rodzynkami... A może jakieś pyszne, nadziane bakaliami desery? Coś na obiad...? Możliwości jest tak wiele... Każdym moim bakaliowym szaleństwem postaram się z Wami podzielić. Pozdrawiam Was serdecznie i... bakaliowo. ... Po napisaniu tego, krótkiego postu w mojej głowie pojawił

Słodkie okruszki
Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 157

się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci  o kwiatowe nuty  dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :).  Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam

SzczyptaSmaQ
Szybki dżem truskawkowy 144

końca, czasami proces ten trwa nawet kilka godziny. Ja skróciłam ten czas do godziny. Dżem polecam wszystkim miłośnikom dżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny .   Składniki: 1,5 truskawek 70 dag cukru sok 1/2 cytryny Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim

Delicious Titbits
Muffinki z truskawkami 135

Zapraszam na smakowite muffinki z truskawkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je przygotować w zaledwie 10 minut. To doskonały deser dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 2 jajka 100 ml oleju 2/3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag truskawek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechy laskowe w karmelu 160

przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast

Aga w kuchni
Akacjówka, nalewka na płatkach akacji 323

znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją .       Składniki

SzczyptaSmaQ
Cytrynowiec na zimno 205

Wyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach.  Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser.  Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm  7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy

NA MOIM TALERZU
Sezamowy torcik z truskawkami 135

zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się przeglądając strony czasopisma Vege – mój wzrok przyciągnęło połączenie

Roślinna - blog wegański
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 133

Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo

Bananowe Pole
Sposoby na TANI WEGANIZM 222

naszej strony. 5. A nie lepiej zrobić z fasoli? Kiedy jest już źle i tragicznie zawsze można wykorzystać niezastąpioną i tanią fasolę i z niej przygotować śniadanie, obiad i deser. Oczywiście z przymrużeniem oka :)  A tak na serio, fasola to również niezastąpiony produkt w kuchni, kiedy najdzie nas ochota na smarowidło do kanapek, a nie mamy nic w domu

Bananowe Pole
Ostry sos pomarańczowy 125

Chinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego sól ziołowa świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Nalewka z rabarbaru 143

jeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis . Nalewkę można przechowywać przez

Mango Papaja