nich wyczarować na prawdę...wszystko. Nie ma też co ograniczać się jedynie do potraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał
chili & sugarRabarbar to dziwny twór...Niby jest warzywem, a najczęściej jest używany w słodkich daniach, różnych ciastach, deserach...Szczerze mówiąc - sama nigdy nie jadłam go w wersji wytrawnej i ciężko mi wyobrazić sobie takie danie z rabarbarem, ale może kiedyś spróbuję! ;) Jednak nie dziś...bo dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z użyciem tego...warzywa :) W upalne dni wolimy
chili & sugarkompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek... Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba od przed wojny! :) Teraz
Marder&Marder ManufactureWczoraj pisałem o niespodziance jaka mnie spotkała. Znaczy się o całej masie pyszności jakie czekały na mnie w domu :) Więc dzisiaj napiszę o biszkopcie, który wczoraj był na deser. Przepis Magda wzięła z książeczki, o której już niedawno wspominałem. Takiej małej kupionej w Biedronce. 175 g miękkiego masła 175 g cukru 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Marder&Marder Manufactureprzeciwnie, ta lepkość dodaje wiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo nieznacznie zmieniłem przepis w stosunku
Marder&Marder Manufactureczego ją wykorzystać. Tak jak normalną śmietanę? Ktoś ma jakiś pomysł? Mleko ryżowe Jak wyżej. Nie wiem co to, nie wiem do czego to, ale postaram się jakiś deser z tego zmontować. Czekajcie na przepis :) Chyba, że macie jakiś pomysł... Fasola Pinto A to mi się akurat bardzo podoba. Takie gotowe danie w puszce. Mam już wstępny plan
Marder&Marder Manufacturezabawny projekt pozwalający zaskoczyć gości oryginalnym wypiekiem. Ileż razy goście narzekali, że podawana im porcja wypieku jest za duża, że są na diecie, że nie mają już miejsca na deser. Forma S-XL Cake radzi sobie z tym problemem w oryginalny sposób - upieczone w niej ciasto składa się z serii indywidualnych porcji pośród których największe marudy znajdą propozycję na siebie
Marder&Marder Manufactureminut. Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść dobrze. Ale będzie też deser! Właśnie jestem w trakcie robienia słodkich bułek z nadzieniem z marmolady mandarynkowej! A za mąkę na bułki dziękuję sklepowi e-maka.pl . Natomiast marmoladę mandarynkową mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej
Marder&Marder ManufactureNogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi jeszcze, a ja siedzę i wpisy na blogu uzupełniam. Lemon curd ma wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo
Marder&Marder ManufactureGenialny włoski deser! Jeden z naszych ulubionych. I aż nie chce się wierzyć, że coś tak smacznego jest tak proste w przygotowaniu. Bo tiramisu naprawdę jest łatwe. Powiem wam szczerze, że jak przeczytałem przepis to się zdziwiłem, że aż tak łatwe. A to oznacza, że będzie częstym gościem w naszym domu ;) Przepis zaczerpnęliśmy od Doroty z Moje Wypieki . Tylko podrasowaliśmy
Marder&Marder Manufacturekeksa dodaje) mamy... galaretkę. Tak, galaretka z galaretką. Może być coś lepszego? Jasne, że może, np. dwa galaretkowce :) Jeżeli lubicie galaretki to jest właśnie coś dla was. Idealne na deser, albo na przyjęcie dla dzieci. Dzieciaki kochają galaretki! W sumie nie wiem, co kochają dzieciaki. Ale jakbym był dzieckiem to chciałbym się objadać takim galaretkowcem. No sami przyznacie, że wygląda
Marder&Marder ManufactureJabłka pieczone pod cytrynową bezą Słodki i aromatyczny deser z jabłek pod cytrynową bezą na biszkopcikach -oto ulubione łakocie dla małych i dużych łasuchów,idealne na domowy podwieczorek,najlepiej smakuje na ciepło. Składniki 70 dag winnych jabłek 100 g podłużnych biszkoptów 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta cynamonu 3 białka jaj 3 łyżki cukru pudru
Wanilia i Kardamonpołączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek
Wanilia i Kardamonmleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem
Wanilia i Kardamonwiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru
Wanilia i Kardamon