Walentynki są dniem miłości, być może trochę sztucznej, trochę na pokaz. Tak naprawdę kochajmy się codziennie i codziennie okazujmy innym dużo miłości. Mimo wszystko każdy z
Niezły MłynekPiwo w okresie zimowym odchodzi w niepamięć dlatego że zazwyczaj kojarzy nam się z orzeźwieniem. Gdy mróz za oknem pozostaje tylko jedna opcja - grzane piwo :). Internet
Kuchnia PROzdrowotnaSą dni, kiedy mam dość. Dość wyszukanego jedzenia, dość kombinowania, analizowania, zastanawiania się nad tym. Zauważyłam, że non stop myślę o jedzeniu - wszystko poddaję rozkładowi na
W kuchni Karmel-itkipożegnanie zimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY
KUCHARNIAtaki krzyk podniósł się na ich widok, kiedy w 1831 roku pojawiły się na balu amerykańskich wyższych sfer. Jedynie brawurowa pokojówka zdobyła się na odwagę i spróbowała lodowy deser orzekając "Przepyszne!". Od czasów jaskiniowych znano ogień i gorące jedzenie , ale zimne potrawy traktowano nieufnie, często z lękiem. Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy(...)wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety. Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope , powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero w 1851 roku rozpoczęto masową produkcję lodów za oceanem, w Ameryce. Do Polski lody trafiły
KUCHARNIAwyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko(...)zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić
KUCHARNIAsię w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)pigwowo-gruszkowym sosie . Rezultat przeszedł moje oczekiwania. Ostrość sera cudownie kontrastuje z miodową słodyczą gruszek. Słodki sos doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM
KUCHARNIAczekoladowe, z kwietniowego spotkania Akademii Smaku Siemens , do której po raz kolejny zostałam zaproszona. Tematem spotkania, które odbyło się 4 kwietnia w pięknie urządzonym Centrum Domowych Inspiracji - klik były "Desery i czekolada: Potęga słodyczy" . Kto mnie choć troszkę zna, ten wie, że to temat, któremu nie jestem w stanie odmówić:) Patronat nad spotkaniem objęła marka Lindt , dzięki czemu wszyscy uczestnicy(...)Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie podobnych dań w warunkach domowych może okazać się nie lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny
KUCHARNIASezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem
KUCHARNIAPomarańczowy batat pełen beta karotenu nasyci Was w zdrowym tonie. Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego bądź jesteś na diecie to taki mus przypominający obiadki dla dzieci
Kuchnia PROzdrowotnaNie ma zimy bez śniegu - właśnie napadało! Kto pędzi ze mną ulepić bałwana? Albo stoczyć bitwę na śnieżki? Natomiast po wyczerpującej walce, koniecznie coś na rozgrzewkę
W kuchni Karmel-itkiHej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako
Kuchnia PROzdrowotnaKochani w sobotę 31.01 miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez QAFP "Piękno w smaku" w Warszawie. Chciałam się podzielić z Wami wrażeniami
Niezły Młynekcukier wanilinowy. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Filiżanki przykrywamy złotkiem i chowamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej całą noc). Deser podajemy na talerzyku z dowolnymi dodatkami. Ja preferuję mus truskawkowy i czekoladę. Z przepisu wychodzą 4 porcje
Humanistka w kuchniZapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.
W kuchni Karmel-itki