deser - 61894 przepisów (strona:1040/4127)

Współpraca z Bio Planet :) 187

korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Zalecane spożycie:  ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1564 kJ/    369 kcal Tłuszcz(...)pokarmowego, stają się coraz bardziej popularne. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz. Zalecane spożycie:  nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów

Zdrowie na języku :P
Beurre noisette 143

Beurre noisette (tłumaczenie z francuskiego: orzechowe masło) to masło, które podczas podgrzewania nabiera pięknego orzechowego aromatu. W przeciwieństwie do Ghee nie zbiera się powstającej piany i

Oryginalny smak
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 142

składnik ekologiczny. Dlaczego je wybieramy i czy warto ?               Na początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię(...)Cynk 4 mg. http://www.bioplanet.pl/chia---nasiona-szalwii-hiszpanskiej-salvia-hispanica-bio-400-g---bio-planet,r-723,p6834,PL Moim zdaniem nasiona Chia są godne uwagi, głównie ze względu na dużą ilość aminokwasów. U mnie znalazły zastosowanie przede wszystkim jako składnik deserów i koktajli potreningowych. Myślę, że z czasem zacznę eksperymentować i dodawać je do wypieków a także dżemów owocowych. Na razie jestem zadowolona z testowanego produktu, codziennie jem 2 łyżeczki Chia dodane

Życie na widelcu
Steki z letnim sosem rabarbarowym 140

przygotowane steki z sosem rabarbarowym zachwycą wszystkich naszych gości. Ten sos rabarbarowy może również być doskonałym dodatkiem do deserów i lodów. Składniki: 4 ulubione steki o grubości około 2,5 -3 cm do marynaty: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez(...)połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować w niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami lub ulubionym deserem lub lodami. Zobacz nasz poradnik grillowania steków . Steki z letnim sosem rabarbarowym is a post from: naRuszcie.pl The post Steki z letnim sosem rabarbarowym appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Zupa cebulowa. 180

 Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula

Kuchnia Łukasza
Liebster blog 157

popisowe:) 4. Kameralnie w domu, przy świecach. 5.Lemieszka, tfu nienawidzę do dziś 6.Karmel i toffi 7. Cóż, przyznaję się, nie ma takiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym(...)zjedzciasteczko.blogspot.com/ http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/ A to moje 11 pytań: 1. Jak długo prowadzisz bloga? 2. Co Cię skłoniło do jego założenia? 3. Ulubiona przystawka 4. Ulubione danie główne 5. Ulubiony deser 6  Ulubiony napój 7. Pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem lub pieczeniem 8. Ulubiony program kulinarny 9. Wolisz pieczenie, czy gotowanie? 10. Skąd czerpiesz inspiracje? 11. Jak na Ciebie wpłynęło

Bea(u)ty kitchen
Chatka Puchatka 187

Jutro mój syn zostanie pełnoprawnym uczniem szkoły podstawowej, czyli ślubowanie pierwszoklasistów tuż,tuż . Z tej okazji postanowiłam zrobić deser, którego nie jadłam już od wieków. Kiedyś bardzo często gościł na naszym stole,lecz od ładnych kilku lat leży sobie zapomniany w moim domowym archiwum. Uwielbiam momenty, gdy mogę wspomnieniami cofnąć się do lat dzieciństwa, a ten deser to jeden

Ciasteczkowy Potwór
Ptasie mleczko II 164

Znalazłam niedawno przepis na  ptasie mleczko , ale troszkę inny, ponieważ ten deser robi się z samych jajek. Nie byłam zbytnio do niego przekonana, ale postanowiłam go wypróbować. Trochę obawiałam się, że być może nie jest to najlepszy pomysł, lecz ciekawość to pierwszy stopień do piekła. I oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie. Tak więc po wielu wahaniach, poddałam się(...)zrobiłam ten pyszny deser. Delikatny i puszysty. Polecam, naprawdę świetny Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka sok z 1 cytryny cukier waniliowy 1 łyżka kakao Wykonanie: 5 żółtek, 1 jajko i szklankę cukru ubić na parze.Dodać kakao i wymieszać.  Żelatynę moczyć w mleku 10 min, podgrzać do rozpuszczenia

Ciasteczkowy Potwór
Semifreddo z malinami i sokiem truskawkowym 144

Pyszny, prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w upalne dni, deser mrożony. Składniki: 1/2 litra śmietany 36% 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki świeżych malin kilka łyżek soku z truskawek Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki cukru pudru. Jajka oparzam wrzątkiem, żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą(...)łączę z masą śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam  do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością soku truskawkowego

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 150

mnie dziś na tapecie naleśniki z serem, które goszczą w mym domu bardzo często, ale jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki(...)naleśnika nakładam masę serową i składam naleśniki. Układam na talerzach po dwa naleśniki na osobę. Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż całkowicie połączą się ze sobą. Polewam każdą porcję deseru i podaję

Ciasteczkowy Potwór
Tort zabajone 187

Inspiracją do powstania tego tortu był właśnie deser zabajone, ale, że ja nie jestem zwolenniczką alkoholu w deserach dla dzieci, więc oczywiście masa musiała zostać zmodyfikowana tak, by nie było tam ani odrobinki trunku. Na szczęście wszystko się udało i tort był bardzo, ale to bardzo smaczny. Dzieciaki zachwycone i dorośli również :) Tort był niespodzianką dla mojego syna, który

Ciasteczkowy Potwór
Pyszności w Domaine La Francoise 146

wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało(...)podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych

In my kitchen
Sałatka DELUXE Tuńczyk - Jajko 281

Układanie sałatek to niewątpliwie sztuka, jest to małe arcydzieło które prócz tego że cieszy oko, może i ucieszyć podniebienie :). Tym razem nie stawiamy na szybkość wykonania

Kuchnia PROzdrowotna
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 228

Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser.  Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :) W Arabii Saudyjskiej jest on bardzo popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji. I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :) Składniki 1 opakowanie rozmrożonego(...)zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru.  Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru.  Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 235

aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony  - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany(...)jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata