Była zimna i bardzo sucha, co psuło smak i utrudniało konsumpcję. Naleśnik również był podawany na zimno, dominowały w nim słone smaki. Na koniec posiłku do degustacji wybrałam tradycyjny deser flan, który był serwowany w małych słoiczkach, a jego smak został przełamany musem truskawkowym. Deser był trójwarstwowy, wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponowały i bardzo mi smakował. Z lokalu
Projekty ze smakiemmieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania i przygotowywania deserów. Mam wtedy wrażenie, że wszystko jest proste. Jest świetną odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam(...)jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam, że choć bez wina nie ma tam przyjęcia to jednocześnie, nie pije się go dopóki nie ma się go do czego wypić
W kuchni wieczoremCzekoladowe ciasto idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast, ponieważ powinno wyglądem przypominać ciasto z zakalcem. Nie zmienia to faktu że jest
RAROSSAprzyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie(...)przy wzdęciach, nudnościach oraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej
Życie na widelcuLubicie desery?? Mam dla Was dziś zdrowy , pyszny deser :)) 1,5 banana pół woreczka kaszy jaglanej 10 sztuk mrożonych truskawek 2 łyżeczki miodu pół jogurtu greckiego awokado 3 łyżki kakao Kaszę gotujemy , następnie dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado obieramy, banana dzielimy na mniejsze części , wrzucamy do blendera dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Truskawki blendujemy
Cukier&Puderlutego planuję minimum 2 razy w miesiącu wprowadzić serię pod hasłem słodkie piątki , gdzie będę prezentować Wam słodkości, które można zaserwować rodzinie i/lub sobie na weekend. Brakowało mi klasycznych deserów w styczniu. W lutym nie powinno być z tym problemu. Francuskie desery to rozkosz. Nie planuję jednak słodkich piątków podporządkowywać tylko kuchni, którą będziemy poznawać. Mam nadzieję, że nowa seria
W kuchni wieczoremWspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w
Kuchnia PROzdrowotnaRóżnorodność to podstawa zdrowego stylu odżywiania, każdy pokarm zawiera pewien charakterystyczny dla niego zestaw minerałów i witamin a także substancji chemicznych mających konkretny wpływ na nasze
Kuchnia PROzdrowotnaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W kuchni Karmel-itkiPotrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i
Oryginalny smakZapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna. Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI: 250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego(...)rozpuści. Jeszcze ciepłą żelatynę wlać do ciepłej mieszanki mlecznej i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie lekko tężeć, wymieszać ją ponownie (pozwoli to ziarenkom wanilii, równomiernie się w deserze rozłożyć) i rozlać do foremek. Schłodzić 4 godziny (lub dłużej) w lodówce. Podawać z musem z ulubionych owoców
Kuchnia w opałachTym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To
W kuchni Karmel-itkiNalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego
SzczyptaSmaQKażdy potrafi robić tosty :) to nie żadna filozofia. Mnie naszło na takiego tosta śniadaniowego ponieważ spotkałam się ze znajomym i wspominaliśmy nasze studenckie czasy. Mieszanie
Niezły MłynekPyszny deser, tym razem z dodatkiem kawy . Dlaczego nie robiłam go wcześniej???? Tego nie wie nikt. Crème brûlée w kawowej odsłonie, tak samo dobry jak tradycyjny ! składniki (5 - 6 naczynek po ok 100 ml) 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 25 g ksylitolu lub 35 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie. Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Smacznego
Stare Gary