Witam Was serdecznie po przerwie! Dużo pracy i ogrom obowiązków nie pozwolił mi bywać tutaj za często, ale mam nadzieję, że nadrobię zaległości! Wczoraj odbyła się
Be Fit Be Strongdeseru nie słodziłam, można dosłodzić do smaku. Podawać z ulubionym sokiem, najlepiej lekko kwaśnym. U mnie był to domowy sok malinowy. Polecam! składniki 200 ml soku z marchewki 300 ml śmietanki 30% 4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu) cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie do podania Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin(...)Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego! Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Stare Garycrumble wylądowało dziś na stole jako moje śniadanie 🥰 kocham lato za owoce i nieskończone możliwości deserów z nimi w roli głównej. Porzeczki i maliny zrywam prosto z ogródka więc satysfakcja jest jeszcze większa. Łapcie przepis! Składniki: ok. 400-500 g owoców leśnych (maliny, jagody, truskawki, poziomki, porzeczki itd.) 100 g mąki ryżowej 50 g masła 5 lub więcej łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
Czarnawisienkadeszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą z wiśni czy truskawek. Kto czyta moje ogrodnicze wpisy, temu podsunę fajny pomysł jak zadarnić nieduży ślad w trawniku
Posadzone i zjedzonemiesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę. Truskawki liofilizowane są rewelacyjne i oprócz walorów odżywczych, w pozytywny sposób wpływają na smak różnych pyszności. Kasza jaglana posiada rewelacyjne dodatki i sprawdzi się jako idealna baza do różnych deserów
Di gotujeTaki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się w ustach krem truskawkowy. Składniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem
Pyszności Słodkościprzygotowujących serniki tyle przepisów na ten ulubiony deser... Na zimno, pieczone , z bakaliami , na kruchym spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam - ser biały mielony . Tym razem proponuję prosty i smaczny sernik na zimno z truskawkami . składniki na 4 porcje 1 kg serka twarogowego
Smakowite Daniazestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu!Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać
Chilli Czosnek i Oliwazakończona absolutnym sukcesem:) Porzeczki przejechały ponad 300 kilometrów, część została zjedzona natychmiast, reszta trafiła do deseru lub kompotu..Kompot wyszedł super:) Dokładnych proporcji nie podam, bo jak zwykle wszystko robiłam "na oko", ale mniej więcej było to tak...Kompot z czerwonych porzeczek i truskawek:Czerwone porzeczki umyłam, obrałam i wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam trochę truskawek (powiedzmy 1/3 truskawek - 2/3 porzeczek
Kraina Tysiąca Smakówmięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem(...)wyjątkowe , a sam udział w wielkim finale i przygoda jest dla nas zwycięstwem!!! Szczęśliwi zasiedliśmy przy przepięknie udekorowanych stołach , gdzie zostały nam podane kolejne dania! Ja z niecierpliwością wyczekiwałam deseru!!! Mus totalnie zawładnął moim sercem i jest to jeden z najwspanialszych deserów , jaki do tej pory jadłam!!! Po uroczystej kolacji zrobiliśmy zdjęcia z SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami
Ostra na Słodkodrugorzędna sprawa:) 6. W jakiej dziedzinie kulinarnej odnajdujesz się najlepiej (pieczenie, desery, wytrawnie, alkohole, itp.) No ba :D Ja + piekarnik = <3 :D I wszystko chyba jasne :D 7. Jest coś od czego jesteś uzależniony/a albo coś czemu nie potrafisz się oprzeć? (mowa wyłącznie o jedzeniu). Truskawki :) A ostatnio także biała czekolada z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi Ritter(...)xcookandlookx.blogspot.com http://inspirujsiezdrowo.blogspot.com http://domowacukierniaewy.blox.pl/html A oto moje pytania: 1. Jeśli wydałabyś książkę kucharską, to jakie przepisy by w niej dominowały? Ciasta, dania obiadowe, desery itp.? 2. Jaki jest Twój ulubiony rodzinny wypiek? 3. Jaka była Twoja największa katastrofa kulinarna? 4. Piosenka, która aktualnie Cię urzekła. 5. Co Cię motywuje do blogowania? 6. Twój ulubiony
My simple kitchenKonfitura truskawkowa 3 kg truskawek 600 g cukru 4 małe cukry waniliowe 2 galaretki truskawkowe lub porzeczkowe 3 żelfiksy typu 3:1 (małe torebki) Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki wrzucam go garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, zagotowuję na średnim ogniu, mieszając w razie potrzeby (nie wolno dopuścić do przypalenia!). Kiedy puszczą sok i zmiękną (po ok. 10 min.) wsypuję(...)którego używam do lodów, naleśników z serem oraz wszelkich deserów. Idealny do panna cotta czy kremu bawarskiego, świetny do budyniu i kisielu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zrobić więcej i zapasteryzować w słoiczkach. Nawet jeśli straci trochę koloru, z pewnością zachowa wspaniały, truskawkowy smak aż do zimy! 1 kg truskawek 4 małe cukry waniliowe 2 łyżki cukru brązowego (ważne
Kuchnia PrezydentowejBabka przekładana kremem i truskawkami. Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować. Pracy nie ma przy niej zbyt wiele, a pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Moja mała podpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów. Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek. Najprościej zjeść lub przygotować deser w pucharkach. Ciasto 4 jajka(...)serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie
O kuchni z uczuciemdlatego pędzę podzielić się z Wami prostym pomysłem na deser lub słodką przekąskę. Złocisty croissant wypełniony po brzegi miodowym kremem mascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie! Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich jeszcze, co prawda ale pachną i smakują naprawdę dobrze
Kuchnia w Słońcu Skąpana