wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański. Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree go towanym. Czas przygotowania(...)cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając część owoców w całości. Z pomarańczy ściąć skórę (razem z cienką, białą błoną), wyciąć fileciki, z pozostałych części wycisnąć sok. Gorące bataty wydrążyć łyżką, dodać mleko kokosowe, wanilię, sok i skórkę
SzczyptaSmaQsłodkości chciałyśmy zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOwoce lata – przez większość z nas uwielbiane i z utęsknieniem wyczekiwane. Radość ogromna, kiedy widzimy je na targach, zielonych ryneczkach, a na własnych, wyhodowanych krzaczkach cieszą podwójnie. Żal ich nie wykorzystać, i to nie tylko jako spożywane samodzielnie ale również do ciast, deserów, lodów, przetworów… Dzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest(...)się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami i polany sosem malinowo – truskawkowym, smakuje obłędnie i idealnie wpisuje się w klimat deserów letnich. Tym oto deserem miałam okazję poczęstować kilka osób – wszyscy byli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki: 300 g białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki
Made By Mom And SonGalaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej śmietanki i lekko kwaśnych owoców i galaretki jest po prostu genialne. A warstwy po prostu muszą(...)nich odstawić do stężenia. A bita śmietana? Nie musi być wyciskana przez żadne rękawy itp., wystarczy wrzucić po kopiastej łyżce do każdego pucharka - i tak przykryją ją owoce. Dlatego ten deser jest pyszny i jednocześnie niezbyt pracochłonny :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpogoda czasem pozostawiała wiele do życzenia jeżyny obrodziły jak nigdy. Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki(...)lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny.. Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość składników wystarcza na trzy porcje deseru więc ja podwoiłam je uzyskując w ten sposób 6 porcji. Uwaga: użyłam tylko jeden usztywniacz
Przysmaki Karolkijakoś fajnie wykorzystać. A że zbliżała się wyjątkowa okazja, chciałam, aby deser też był wyjątkowy. Tak powstała panna cotta z białą czekoladą i wanilią z dodatkiem sosu z owoców leśnych. Deser idealny na romantyczny wieczór we dwoje (a już niedługo Walentynki). Szybki (nie licząc czasu chłodzenia) i nieskomplikowany w wykonaniu. I przede wszsytkim pyszny :) Żeby było jeszcze bardziej elegancko(...)wina): 300 ml śmietany kremówki 180 ml mleka 150 g białej czekolady 30 g cukru laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę, mleko, cukier, połamaną czekoladę i ziarenka z rozciętej laski wanilii wkładamy do rondelka i podgrzewamy
Zawsze głodna!galaretek do środka masy, ale gości zjedli wszyściutko i bardzo zachwalali więc smakowało, a to najważniejsze. Do takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce - maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję żółtą, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda
Smaczna Pyzadokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik i powtórnie mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną główną warstwę nakładamy 1/4 przygotowanego kleiku do miseczki, a następnie nakładamy owoce z deseru zachowując te same proporcje. Dla lepszego efektu naszej pracy przekładamy warstwy kleiku i owoców do momentu aż na wierchu będą owoce. Niestety jak gotowałam dla mojego synka
Z notatnikaNiewiele rzeczy z grilla jest bardziej satysfakcjonujące niż grillowanie deserów. Składniki: 1 dojrzały ananas 2 duże jajka ¼ łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka
naRuszcieDziś środa więc musi być coś pysznego na deser. Z pewnością każdy z nas kojarzy kasze mannę gotowaną na mleku z beztroskich dziecięcych lat. Moja mama taką przygotowywała z różnymi owocami. Tym samym i ja często dla najbliższych sporządzam takie deserki. Mają one to do siebie, że są bardzo szybkie i bez wahania mogą je jeść nasze małe pociechy(...)Dzisiaj wariacja kaszy manny na mleku z morelami. Myślę, że całość komponowała się idealnie. Morelowy deser z kaszą manną i skórką cytrynową SKŁADNIKI: 1 kg moreli cukier 1 l mleka 8 łyżek kaszy manny skórka cytrynowa mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Morele pestkujemy, przekładamy do rondla, (dwie sztuki odstawiamy do dekoracji), podlewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiekę korzennych ciast, nie gotuję aromatycznych dań z darów jesieni, ja ciągle zajadam się letnimi deserami, ot tak na przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców lata składniki: maliny borówki 50 g białej czekolady serek mascarpone 250 g sok z limonki ewentualnie cukier puder do dosłodzenia do dekoracji maliny i listki mięty wykonanie(...)mikserem, dodajemy do niego stopioną czekoladę i ewentualnie cukier puder. Na końcu do ubitego serka dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy, układamy w pucharkach. Na wierzch nakładamy krem z mascarpone i czekolady. Deser odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 minut
Przysmaki Karolkipyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem i kroimy żurawinę drobno. Dotujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy owoce. Wlewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś szybko i lakonicznie Obiecałam Danusi deser i deser dziś prezentuję. Prosty, ale nadzwyczaj efektowny. Wszystko zaczęło się od tego, że wciąż jeszcze można kupić piękne
Gotuj z Blue Ravenkremem budyniowym, ale kto by tam czekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru
Rozpustne gotowanieGrillowany ananas to nie tylko wspaniały pomysł na deser z grilla, to również spektakularne danie z grilla. Wszyscy nasi goście będą pod wrażeniem jak będziemy przygotowywać
naRuszcie