Jabłka zapiekane Galaretka z pianką Figa z miodem i migdałami Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie
Ala piecze i gotujegustu Big Milk Yogurt Strawberry, ponieważ jest mniej słodki od karmelowego i zdecydowanie wolę lody owocowe :) Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wkomponować ich jako dodatek do deseru:) Dlatego przygotowałam owoce pod kruszonką, popularnie zwane Crumble. Jednak to nie taka typowa kruszonka jaką używam do drożdżówek, tylko o wiele zdrowsza wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był
Z miłości do słodkościjuż od dawna no i oczywiście w ramach motywacji do pracy i odpowiednije dawki energii na rozpęd zafundowałam sobie deser. Oczywiście nie mogłam zapomnieć o łasuchu. Staram się mu przemycać w różnych potrawach trochę warzyw i owoców, bo inaczej z swojego "ulubionego-śmieciowego" jedzenia to by raczej żadnych wartości odżywczych nie miał. Chociaż co zabawniejsze(...)samo podstępujemy z truskawkami. Do pucharków dajemy dwie łyżki śmietany następnie mus morelowy, truskawkowy i tak do zapełnienia. Wierzch ozdobiłam pokrojonymi suszonymi morelami oraz wiórkami z gorzkiej czekolady. Deser nadaje się odrazu do zjedzenia
ciastkarnia na kruchym spodzierazu się zainteresowałam. Nazwa gdzieś mi się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego(...)naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, bo po zagnieceniu ciasta trzeba je jeszcze rozwałkować i powykrawać kółka (lub dowolne inne kształty). Efekt jednak jest warty każdej poświęconej minuty (których nie ma znowu aż tak dużo) - cudownie soczyste, lekko kwaskowate owoce, a na wierzchu chrupkie krążki pachnącego ciasta. Do tego gałka lodów waniliowych lub jeżynowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI
Pyry na GazCzas letni kiedy sezonowych owoców pod dostatkiem i każdy znajdzie w nich coś odpowiedniego dla siebie jest moim ulubionym czasem w kuchni aby przygotowywać słodkości
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka dni temu były nawet po 15 zł. Tak więc będąc wczoraj na giełdzie kupiliśmy kobiałkę i nie mogło się obyć bez pysznego deseru i koktajlu. To chyba najlepsze smakołyki z tymi owocami. Dziś chyba padnie na jakieś ciacho ale jeszcze nie mam pomysłu. Na razie zapraszam Was na deserek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniczas owoców, lodów i eserów, szczególnie tych lodowych. Ja uwielbiam smak lodów połączony ze świeżymi owocami, a córka ostatnio polubiła jogurtu w deserach i taki też deser nam ostatnio przygotowała. Połączenie owoców, lodów i jogurtu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią :) Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450g truskawek umytych i pokrojonych(...)sól. Dodać jogurt oraz roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką. Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów :) The post Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjadomowe. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Składniki : 2 szklanki czarnych porzeczek 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce(...)wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do następnego dnia. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie na talerz, obkładami mrożonymi owocami. Kroimy deser w plastry i przekładamy na talerz. The post Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło
Kuchnia Bazyliiłyżki masła, na średnim ogniu. Tosty zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na patelni, na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem owoców lub, jak kto lubi.Tosty francuskie są idealne na śniadanie, deser, czy też… do zabrania na majówkę. Podane w formie zrolowanej są pyszną i bardzo ciekawą alternatywą dla tostów tradycyjnych. Dzieci… i nie tylko będą zachwycone
mojewypiekiinietylkoskórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½ granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków
Kulinarny karnet ChristopheraDawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :) Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam
Parowar FacetaWatermelon dessert. 1/2 arbuz czerwony 1/2 arbuz żółty 250 g winogron ciemnych Sos. 50 ml winiaku 3 łyżki aceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z
Kulinarny karnet Christophera