Co tu dużo mówić.... :)Truskawki, bita śmietana i bezy to absolutnie idealny trójkąt.Można dodać trochę soku z granatów lub octu balsamicznego, ja nie dodałam i
bistro mamaNie znam chyba osoby, która nie jadła tego prostego dania w dzieciństwie. Obiad lub deser - jak kto woli - bardzo prosty w przygotowaniu, a stanowiący istny wehikuł
bistro mamaTo podobno dziś... wg naukowców najgorszy dzień w roku, zwany "Poniedziałkiem Melancholii".Przypada w trzeci poniedziałek stycznia. Zdążyliśmy zapomnieć o świętach, sylwestrze, wydaliśmy fortunę
bistro mamajedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na 12 szt.Składniki:200 ml śmietanki 30%2 łyżki
Słodkie PrzyjemnościJako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być
W poszukiwaniu inspiracjiznalazłam banalny przepis na smażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki
Oryginalny smakChciałam przygotować coś słodkiego, ale nie miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki
Z miłości do słodkościJak wspominałam w przedostatnim poście, podczas grzybobrania nazbierałam także trochę jagód. Nie było ich wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w
Pasja SmakuZa oknem chłodno i nieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre
Pasja SmakuBardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis! Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC | Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comzamrożonych owoców i jak na razie zapasów mi nie ubywa, postanowiłam upiec ciasto z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Smaczne i zdrowe desery domowe" Wydawnictwa SBM. Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy i szybki :-) Przepis na tortownicę z kominem. Składniki: 300 g mąki
Na słodko lub wytrawniezmiksowałam, masło z czekoladą rozpuściłam i wymieszałam razem do konsystencji mokrego piasku. Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do sera, dołożyłam jogurt i fruktozę do smaku. Wymieszałam powoli i dokładnie. Deser robiłam w pojemniczkach, które wyłożyłam folią spożywczą. Kładłam na dno serek, na to kilka malin i znów na wierzch serek. Na górze usadowiłam i ugniotłam ciasteczkową mieszankę, która po wyjęciu(...)okazało w stanie idealnym do konsumpcji: Moja córka stwierdziła, że było pyszne, ale lepsze by było bez malin, hehe. Po prostu wielbicielka owoców wszelakich;) Komentarze domaskowa 2011/09/13 17:22:49 REWELACYJNY deser!!! Wygląda przepięknie, masz super foremki, będę takich szukać bardzo intensywnie :) A deserek chętnie wypróbuję, może z wisienkami? :) m.dawid 2011/09/13 17:42:18 cudne
Zdrowa Kuchnia Sowyowoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i pomarańczami. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą, a ich konsystencja będzie bardziej stała rozpoczynamy tworzenie naszych deserów. Przygotowujemy 8 szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się
Mentor SmakuBardzo lubię takie szybkie deserki z owocami. Miałam otwarty słoik z wiśniami, musiałam więc je dobrze spożytkować. Zrobiłam pyszny, nie za słodki deser z wiśniami, serkiem homogenizowanym i chrupiącym musli Fitella, które dostałam do testowania. Użyłam musli z żurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami. Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli
Z miłości do słodkościsię delektować tym słodkim i aksamitnym, kremowo-czekoladowym smakiem!Wersja 'na bogato' wzbogacona jest o truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka.Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :)3 porcje o pojemności pełnej szklanki:* czekolada mleczna- 80 g* kremówka- 150 g* truskawki (świeże lub mrożone)- 150 g* crunchy- 9 łyżekCzekoladę mleczną
Kraina Miodem Płynąca