galaretki. Było to bezpieczne, bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek, a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam
Kulinarne przygody GatityTort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego
Smaczna Pyzamną galaretka z zielonej herbaty, gdy już chwytałam za zaparzacz na mojej drodze stanęło pudełeczko z zielona herbata matcha. I wtedy zaświtał mi w głowie pomysł na podówjnie herbaciany deser, łączący w sobie smak liściastej zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka z zielonej herbaty 2 łyżeczki liściastej herbaty zielonej (użyłam z brzoskwinią i hibiskusem) 2 łyżeczki(...)miód i mieszamy. Całość łączymy z jogurtem. Kiedy galaretka stężeje wylewamy na nią masę z jogurtu i herbaty matcha i ponownie wstawiamy do lodówki. Owoce physalis pozbawiamy listków, kroimy na połówki i układamy na deserze. Na końcu posypujemy pokrusoznymi pistacjami. Smacznego
DefinicjaSmakuPodobno weekend zaczyna się w piątek o 14-tej... według mnie sprawa mocno umowna... jakby nie patrzeć o tej porze jest on już na pewno więc
Czary - gary w kuchniPytacie w mailach o frużelinę truskawkową, z którą podałam pancakesy. Wprawdzie odpisuję, że przygotowuje się ją prawie identycznie, jak tę o smaku jagodowym, ale wolicie mieć
W mojej kuchniustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny kolor. Świeże sezonowe owoce idealnie dopełniają całości. Pysznie i co najważniejsze zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej(...)maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy
Mienta blogDynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Aby je przygotować potrzebujemy: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej ) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki
Taste Of My Dayowoc o pysznym smaku i aromacie, którego można dodać nie tylko do deserów ale i do warzywnych sałatek! Jakie ma wartości odżywcze? Przede wszystkim granat zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Dodatkowo posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Owoc granatu dobroczynnie wpływa na nasz układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega(...)granatu jest uważany za eliksir miłości, z tego względu iż przeciwdziała impotencji, podnosi libido oraz wpływa pozytywnie na popęd seksualny. Ciekawy smak i ciekawe doznanie podczas gryzienia. :) Owoce granatu zawierają mnóstwo soku w swych malutkich ziarenkach. Jak obrać granat? Najlepiej przekroić granat na pół (wówczas część ziaren wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka samoczynnie się
MintTasteWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezonowe truskawki coraz częściej zaglądają na nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub
Marta GotujeDzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z
Pora coś zjeśćtego ulubione lody i wszystko inne może przestać istnieć. Co ja tu będę Wam opowiadać, koniecznie sami spróbujcie. Kupcie ulubione owoce, a potem dosłownie w parę minut zagniećcie kruszonkę. Siup do piekarnika i po chwili deser gotowy. Crumble migdałowe składniki: 400 g borówek 1 opakowanie malin 2 nektarynki/brzoskwinie 70 g masła 70 g brązowego cukru 80 g mąki
Przysmaki Karolkizimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną(...)foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki
KUCHARNIAChrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów
Szkrab Je Samjest już troszkę późno. W moim warzywniaku jeszcze są, więc postanowiłam z nich zrobić kilka słoiczków frużeliny. Na zimę będzie idealnie do ciast lub deserów. Kwaśny smak porzeczek przełamałam słodyczą bananów. Te dwa owoce idealnie się uzupełniły. Składniki: 1/2 kg białych porzeczek 3 średnie banany 1/2 szklanki cukru 300 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Porzeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaPancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko
Kuchnia z widokiem na ogród