Składniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnycieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą
Kraina Miodem PłynącaCzekoladowe naleśniki z Nutellą - istna rozpusta... jednak kto się nim oprze? Wielbicieli popularnego, pysznego kremu czekoladowo-orzechowego nie trzeba zbyt długo przekonywać do tego dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji. Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki:Naleśniki:100 g gorzkiej czekolady75 g masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok(...)łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy
Słodka Stronadeser, tak więc musiałam pomyśleć o jakimś wyszukanym nadzieniu. Tym razem postanowiłam, że zrezygnuję z twarożku i innych nabiałowych produktów. Wiecie, przejście na wege i te inne sprawy... albo nie, po prostu z czystej ciekawości : ,,Czy to będzie w ogóle smakowało?" I powiem Wam, że wymyśliłam sobie tak, że zmielę ugotowaną wcześniej jaglankę ze słynnym, lidlowskim masłem orzechowym, na skutek
Kuchnia Ellielniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę energetyczną i bez trudu zaspokajają potrzebę na coś pysznego i słodkiego. Czasem mam tak, że jem owsiankę zamiast deseru, co jest wyjściem niemalże idealnym. Zachęcam do gotowania tej klasycznej wersji płatków
Przepysznik - BLW i nie tylkojest absolutnie idealne w smaku, jeden smak dopełnia drugi. Zostało zjedzone jak deser, a raczej wciągnięte! Składniki: (na keksówkę) 400g herbatników 5 szklanek mleka 5 opakowań puddingu w proszku (u mnie z Lidla) 3 łyżki Nutelli 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki masła orzechowego solonego POLEWA: 1/2 puszki kajmaku 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady duża garść orzeszków
Cakes By KejtDziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne batoniki orzechowe w karmelu z nutką wanilii. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Składniki: 40g masła
Podróż w kulinariaAmerykański śniadaniowy klasyk, czyli Pancakes. Szybkie w przygotowaniu, sycące i naprawdę smaczne. Super rozwiązanie jeśli chcemy urozmaicić sobie nieco nasze tradycyjne śniadania:) Pancakes z masłem orzechowym
Mania GotowaniaKeks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo
Pyza i SurówkaOryginalny przepis pochodzi od znanej vlogerki Szusz . Ja nie dodałam tylko fistaszków. Co nie zmieniło wcale smaku tych małych pyszności. Coś pysznego! Dla wszystkich wielbicieli masła
Magiczne Życie MartyPralinowej' akcji na Durszlaku, aby zmotywować się do przygotowania takiego deseru po raz pierwszy w moim życiu (bo już od dawna miałam to w planach) - dziś wywiązuję się z własnego postanowienia! :) Inspiracja - Fit Foodie Finds Składniki: 2 szklanki płatków owsianych Garść ulubionych orzechów Ok. 1 szklanki masła orzechowego Ok. 3-4 łyżek miodu Garść gorzkich drobinek czekoladowych (dark
Chocolate Stop TemptingAwokado mogę jeść codziennie. Ta propozycja podania jest zaskakująca i zgoła odmienna – orzechowa trufla z awokado. Inspirację wzięłam stąd, ale zrobiłam inaczej. Składniki: - 2 szt
mojewypiekiinietylkowłaśnie to. Podobno deser ten wymyślono podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, kiedy ze względu na kryzys były problemy z żywnością. W oryginale kruszonka powinna być zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest(...)klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte
Codzienna kuchnia niecodziennamoje dzisiejsze śniadanie :) Składniki /całość około 415 kcal/: 35g płatków żytnich cynamon 50g gruszki 100g serka homogenizowanego 3% tłuszczu jajko erytrol wg
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki
Kuchnia w czekoladzie