masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać. 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć(...)ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka(...)daktyli Florentynki i e-kartki świąteczne w prezencie Muffinki piernikowe z powidłami i marcepanem Bezglutenowe ciasteczka orzechowe Sernik kajmakowy z orzechami ziemnymi Muffinki piernikowe z czekoladą Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną Tort jagodowo-czekoladowy Świąteczny sernik kawowy na piernikowym spodzie Zniewalający deser, a tylko 2 skladniki: czekolada i słonecznik Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 172 przepisów zebranych w akcji Świąteczne
My Culinary Artniż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy
w mojej kuchnistanowią pyszny deser SKŁADNIKI Babeczki : z podanej porcji wyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka
słodki bratekcałkowicie wegański przepis :) Polecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów) 1/2 szklanki pasty z daktyli (1 szklankę
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną
peanutbuttermonsterserwować je z ciepłym złocistym sosem karmelowym – wówczas deser należy pochłaniać od razu, ponieważ bananowe lody dość szybko topnieją. Aby opóźnić ten proces, miski w których zamierzasz podać lody, możesz na moment wstawić do zamrażarki. Składniki na 2 porcje: 2 banany (uprzednio pokrojone w plasterki i zamrożone) 2 duże łyżki masła orzechowego (z dowolnych orzechów) Po szczypcie cynamonu, kardamonu
Roślinna - blog wegańskinieco. Słodkie, ale nie za słodkie, doskonałe na deser po ciężkim dniu. Dawka kawy na pewno postawi wszystkich na nogi :) Składniki: 120g miękkiego masła 120g drobnego cukru 2 jajka 120g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być smakowa, np. karmelowa lub orzechowa) Lukier: 230g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody
Cakes By KejtSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru
My Culinary ArtTrufle w wiórkach kokosowych Składniki: - resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe ) - serek waniliowy - 1 łyżeczka masła czekoladowego - wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Resztki ciasta lub
Kuchnia co dniaroślinne (napoje, desery), będące alternatywą dla produktów zwierzęcych (mleko, jogurty). Dziś Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej zatrudniającym ponad 800 osób. Oferta firmy zawiera ponad 200 produktów obejmujących m.in.: produkty śniadaniowe, produkty sojowe, otręby, kasze i ziarna, cukier trzcinowy, batony, ciasteczka owsiane, sól morską i niskosodową i masło orzechowe. Żywność
Kulinarne przygody GatityDrożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy
Kulinarny karnet ChristopheraBędzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :) Trufle 50g suszonych fig 50g suchonych daktyli 100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu łyżka masła orzechowego Do obtoczenia 3 łyżki wiórków kokosowych
sama złodyczŚliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich
Kuchnia co dnia