Czasem mam wenę na eksperymenty – szczególnie jeśli o desery chodzi. Pewnie dlatego, że to właśnie na nie najczęściej mam ochotę ;P Słodyczeeee! Jestem takim ciasteczkowym potworem, zresztą nie tylko ja ;) Może zdrowe trufle z awokado staną się Twoim pomysłem na smaczną przekąskę(...)walentynki? ;) Trufle nie są bardzo słodkie, ale możesz je bardziej dosłodzić jeśli chcesz ;) Ja wolę je w wersji bardziej wytrawnej :) Składniki: ½ dojrzałego awokado 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 czubate łyżki masła kokosowego 1-2 łyżki kakao 2 łyżki erytrolu – zmielonego na proszek Opcjonalnie: bakalie Opcjonalnie: mielone orzechy/wiórki kokosowe/kakao do obtoczenia Przygotowanie: Awokado mielimy blenderem lub rozgniatamy
Jak gotować i nie zwariowaćpuddingu i smakowało obłędnie !! mimo, że wyglądają niepozornie wszyscy uwielbiają te mini ciasteczka, możecie oczywiście z tego przepisu zrobić normalne duże, albo nawet batony, ja dzisiaj przedstawiam bardzo nietypowy deser, który z czystym sumieniem mogę wam polecić, jest bardzo zdrowy, zwiera mnóstwo białka, złożonych węglowodanów, witamin i minerałów, a do tego smakuje wyśmienicie, robi się je w parę chwil, jedyny(...)bardzo szybko znikają ze stołu. Składniki na ok 3 porcje : 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanka płatków quinoa ( ja użyłam melvit) 5 łyżek wiórków kokosowych 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu 4 łyżki chia szklanka mleka roślinnego lub zwykłego Przygotowanie : Połączyć w misce płatki, wiórki, miód i masło uformować masę jeśli będzie za mało się
zdrowa vege kuchniaPasta tahini to pasta sezamowa. Można więc powiedzieć, że serniczki smakują trochę jak chałwa, trochę jak sezamki. Dodatkowo serniczki są tak delikatne i mięciutkie, że aż
My Culinary Artformie 10,5x6,5 cm/ 125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka(...)uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej plasterki owoców. Obsypać grubo mielonym kolorowym pieprzem
KUCHARNIAOrzechowe szaleństwoczyli słodki i pyszny smakołyk dla naszych kubków smakowych :).A może postawisz na stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój pierwszy przepis (Karolina) :) Mam
Gotuj Z Muzykąamerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych pokrojonych(...)pół 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki ziaren słonecznika szczypta soli pół kostki masła 3/4 szklanki miodu 5 łyżek brązowego cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy wybieraniu trybu warto zastanowić się na to, jaki powinien on być, by nie przypalić szybko mieszanki. W przypadku mojego piekarnika odpadł termoobieg i grzałka dolna, która nagrzewa się jak wariat, piekłam więc tylko
wcinaj toUwielbiam stwierdzenie "upiekłam wafla" ;) Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta
Lawendowe NieboNa diecie też można pozwolić na słodkości, które nie tuczą! Świetną opcją są zdrowe zamienniki nie zdrowych słodyczy tj. Raffaello, które jest w 100% zastąpi posiłek
Truskawkowa FiestaTe malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu
Kuchnia Pani WiosnyBatoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim
Pyry na GazW moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś
Kuchnia Pani WiosnyGodzina 23 a mnie naszło na coś słodkiego... poszperałam po szafkach i postanowiłam zrobić przekładane wafle jakie pamiętam z dzieciństwa :)Składniki:wafle - mini, najlepiej okrągłekrem do
Bon Appetit MałgorzatyDeser idealny to taki, który nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g(...)cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy
Kuchnia Pani WiosnyBatoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają
Pyry na Gaz