Ciasto Filadelfia bez pieczenia to wyśmienity deser o dwóch uzupełniających się smakach delikatnie słodkim i lekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone . składniki na tortownicę 23 cm 200 g krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu(...)śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 70 g płatków migdałowych 450 g mrożonych wiśni bez pestek 2 opakowania galaretki wiśniowej przepis Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość
Smakowite Daniamojprzepisna.pl | Walentynkowa rolada Żyrafa Jest to walentynkowa wersja bardzo popularnej rolady zwanej Żyrafa. Przepis wzięłam od mojej koleżanki Ani , lekko go zmodyfikowałam. Zastanawiałam się czy dodać
moj przepis naDelikatny a jednocześnie mocno malinowy. Prawdziwa gratka dla amatorów słodkości :) Idealny na spotkania z przyjaciółmi oraz rodzinne uroczystości. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak rekompensuje wszystko
Tagebuch po polskuteraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem do obiadu) Zabawna była reakcja gdy położyłam ciasto na stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju? ". A to Ci dopiero przypadek(...)Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt
SMYKWKUCHNIBiały sernik bez pieczenia z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku. Serdecznie zapraszam! Czas przygotowywania: do 40 minut Czas chłodzenia: minimum(...)szklanka wiórków kokosowych • 1/4 kostki masła - 50 g • 2 łyżki cukru Składniki na masę serową: • 500 g twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy • 2 galaretki cytrynowe • 500 ml wrzątku • 200 g śmietanki
AniaGotuje.pldeser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam deserową ale może być też mleczna lub gorzka. składniki: spód 200 g herbatników 120 g masła masa czekoladowa 700 g zmielonego sera 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny masa truskawkowa(...)zmielonego sera 350 g truskawek 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny na wierzch truskawki ok 300 g galaretka truskawkowa Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić na pył i dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm i odstawić do lodówki. Ser i truskawki do mas przygotować wcześniej aby były
Monia miesza i gotujenajlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi na zupełnie(...)masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić
Kulinarne Inspiracjepasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem(...)wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko
KUCHARNIADesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie. Składniki: 500 g borówek + do dekoracji(...)jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie: W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi
Niezły MłynekLato Lato wszędzie Zwariowało oszalało moje serce.... Chwila. Czy my przypadkiem nie mamy jeszcze wiosny? Taka piękna pogoda od paru dni, że czuję się jakby
CzarnawisienkaSą jeszcze takie miejsca, z dala od ruchliwych ulic, w których znaleźć można prawdziwe wspaniałości. Mój synek, w ramach wakacyjnych wojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno
babka w formieDziś Walentynki, raczej nie obchodzimy z mężem tego święta, ale lubię skorzystać z okazji, by przygotować dla moich chłopaków coś wyjątkowego :) Tym razem nie miałam zbyt
Z miłości do słodkościHm... Na palcach jednej ręki wyliczam, co mieści lodówka, co z tego nadaje się na przeróbkę, czego szkoda ruszyc, a na co mam ochotę. Wzrok
W kuchni Karmel-itkiKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan(...)Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Mus brzoskwiniowy: 500g brzoskwiń z puszki 130ml wody 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Eweliny