Ciasto z truskawkami, które możemy robić przez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl
słodki bratekRafaello , ale ciut inaczej bo z czekoladą i waflem tortowym..pomysł na takie rafaello znalazłam w książeczce dołączonej do foremki..ja w sumie troszkę zrobiłam inaczej
Moje domowe kucharzeniePiankę można wylać na biszkopty, gotowy spód biszkoptu lub samemu upiec. Składniki: biszkopt: (forma o śr.21 lub 23cm) 1/2 szklanki mąki pszennej ( 95g), 1/2 szklanki
W kuchni u MonikiIdealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2
IMPRESJA SMAKUNie wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;) W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi
Zdrowa Kuchnia Sowycudeńka najlepiej konsumować na ciepło, kiedy środek nadal jest płynny i przyjemnie ogrzewa podniebienie... 2. Kuih czyli malezyjskie ciasteczka, w większości składające się z klejącego ryżu i galaretek ale spotykane również w innych formach. Kuih ketayap - naleśniczki które zieloną barwę zawdzięczają liściom pandan, w środku nadzienie z kokosa i cukru palmowego. Najlepsze jadłam na little india- dzielnicy indyjskiej(...)przypominające nasze kluski na parze, pełnoziarniste bułeczki Pau nadziane słodką kukurydzą ( lub czeroną fasolą czy wspomnianą na początku kaya'ą ). Ciężko zjeść na raz tylko jedną, są niesamowite! 4. Desery na bazie skruszonego lodu z dodatkiem mleka sojowego, podane z kuleczkami z grass jelly, czerwoną fasolą i kluskami z matcha. Do dostania w sieci kawiarnii snowflakes. Może
Gawron w rosolePrzepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień. Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku. Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/4 szkl maki pszennej 1/4 szkl maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy) 200 g masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać
Smakołyki Asiselera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery(...)nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwaupalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis! Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 4 jajka 2 czubate(...)mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z
6nieboKto nie zna i nie jadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo
Życie zamknięte w smakuPrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro
Podróż w kulinariaU nas nigdy nie wyrzucamy pozostałości które pozostają jak coś robimy. To właśnie z takich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po
Lili w kuchniSkładniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2
Luźna KuchniaKaszka manna to faworyt dziecięcych wspomnień kulinarnych i to zapewne nie tylko moich. Podawana szczególnie podczas przeziębienia z malinami na gorąco. Dziś warto
Jadło i czytadłoTe czekoladki widziałam już na kilku blogach, i chociaż nie jestem wielką miłośniczką czekolady, zaintrygowały mnie tak, że musiałam wypróbować. Wyszły bardzo fajnie. Szkoda tylko
Walijskie PichcenieKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru(...)Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinynasionka są pyszne i nadają deserowi miłej konsystencji. Co najważniejsze bardzo zdrowe. Nasionka chia wmieszać do jogurtu. Jeśli macie ochotę można dodać miód lub cukier puder. To zależy czy chcecie dietetyczną wersję czy nie. Nie każdy musi patrzeć na kalorie, dlatego zawsze piszę że można dodać miód lub cukier. To dla słodziaków Połowę truskawek podusić widelcem i dodać do jogurtu(...)Wymieszać i rozłożyć jogurt do pucharków. Tak zostawić na 3 godziny. Pozostałe truskawki obrać z szypułek i rozłożyć na jogurcie. Ja zostawiłam szypułki dla dekoracji Galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i zostawić tak długo aż zacznie gęstnieć. Rozlać galaretkę do pucharków. Zostawić do stężenia. Teraz już gotowe do jedzenia
Kuchnia PokoleńTarta z borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak z pewnością urzeknie niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Do borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek. Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego(...)masa: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 400 g borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce
Słodka Strona