bowiem kilka dni temu opracowałam specjalnie dla Was przepis na przepyszny deser! Mus z mango, mus ze świeżych truskawek i kruchy spód z ciastek? Czego chcieć więcej! Idealny deser na romantyczny wieczór we dwoje! Składniki (na 4 porcje, należy przygotować 4 obręcze cukiernicze): Spód: 150 gram ciastek owsianych lub herbatników 30 gram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango(...)jego rozpuszczenia. Następnie dodaję żelatynę (3/5 z całej rozpuszczonej ilości) i dokładnie mieszam. Studzę całość do temperatury pokojowej. Kremówkę ubijam na sztywno i stopniowo dodaję do musu owocowego. Tak przygotowaną masę wykładam po równo do 4 obręczy, wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Mus umieszczam w lodówce by nieco stężał a w tym czasie przygotowuję mus truskawkowy. Truskawki miksuję z dodatkiem
Mango Papajasłoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów na dworze Augusta III pisał o pączkach Mikołaj Rej. I chociaż pączki występują z wieloma nadzieniami – konfiturą różaną, marmoladą, owocami, adwokatem, to jednak według mnie, najlepszy pączek(...)Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków Składniki: 50g drożdży 750g mąki 200ml mleka 1 szklanka cukru 5 jajek 50ml wódki 200g masła 800-1000g smalcu marmolada owocowa cukier puder cukier waniliowy otarta skórka z cytryny Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru i 200ml letniego mleka. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dodajemy
Jacob TastesOdlany sok możemy wykorzystać np. do napojów lub nasączenia ciasta. Przy pomocy ręcznego blendera rozdrabniamy nasze owoce do pożądanej konsystencji. Ja wolę gładkie konfitury i dżemy śliwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy żelfixem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszając. Następnie dodajemy 0,5 kg cukru i mieszając gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Całość ostrożnie przelewamy(...)góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych śliwek
Słodkie okruszkiwykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych * maja kształt gwiazdek, silny zapach i korzenno-słodkawy smak * używać można w całości(...)świątecznych wypieków oraz wieprzowiny, cielęciny i drobiu * całe gwizdki podniosą smak kompotów oraz kawy z cukrem GOŹDZIKI * są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca * maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino
Magiczne Życie MartyKoktajle można pić przez cały rok. Zdrowe, sycące i smaczne. Latem przygotowywałam ich sporo, na maślance, którą tak lubię. Pamiętam długie kolejki ustawiające się do koktajlu
Moja smaczna kuchniaJestem najszczęśliwsza na świecie! Nie dość, że wczoraj zaczęłam i skończyłam sesję to dostaliśmy wyniki z fizjologii i mam 5 na koniec! Z tym o to
Be Fit Be StrongSpód: 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko
Powiedz dietom nieTartaletki to deserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOwoce, soki i zielone herbaty, to jest to czego potrzebuję w głównej mierze do życia :) Przepisy na obiad i deser dostępne są po kliknięciu w ich nazwę :) Śniadanie nr 1 Kanapka trzech składników, jedno z moich ulubionych połączeń, czyli banana z czekoladą, w tym przypadku z nutellą, a wszystko na kromeczkach z batona:) A do picia zielona herbatka z pomarańczą(...)kawa Inka Obiad: Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki Do picia sok własnej produkcji jabłko- mięta. Deserek: Owocowy puchar, z galaretką i bitą śmietanką . Po wszamaniu takiego puchara już przez myśl mi nie przyszło, by jeszcze coś zjeść :) Kolacja: I na zakończenie dnia: Meliska, by lepiej się spało
Smakowy RajPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiKażdy Rodzic chce dla swoich dzieci jak najlepiej. Ja jestem właśnie jednym z nich i bardzo zależało mi by Adaś jadł obiadki przygotowane przeze mnie. Nie
Kuchnia w czekoladzieCzasem nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść w towarzystwie bliskich osób przy prostym, zdrowym posiłku. Kilka chwil, owoce, blender, dodatki i już możemy się delektować chwilą
Słodkie okruszkiDzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie - na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z
Powiedz dietom nieSerowe kulki można przygotować w dosłownie kilka minut, obtaczać je można w orzechach, kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych, kolorowych drażetkach itp. Do środka możecie włożyć
Jadło i czytadłoAmerykańskie cupcakes zawojowały świat kilka lat temu, a przebojem ostatniego roku są francuskie przystaweczki ,przekąseczki "Verrines", spolszczone to verinki. Verrines podajemy w małych, przezroczystych szklaneczkach o
Kulinarny karnet Christophera