Świetna propozycja na zrobienie dzieciom przyjemności. Zdecydowanie zdrowsza wersja sklepowych żelków. Ja wykonałam w wersji jabłkowej. Do żelków polecam użycie foremek sylikonowych (żelki będą łatwiej
Mania WypiekaniaOstatnio pankejki to nasz ulubiony sposób na syte śniadanko. Robi się je szybko, są podzielne i tłumią uczucie głodu na dłuuugo :) Mój Mąż pokochał syrop klonowy
Cakes By KejtWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was coś dla ochłody, a mianowicie mrożony jogurt truskawkowy. Błyskawiczny w przygotowaniu, bez użycia maszyny do lodów, a
Rozpustne gotowaniePierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce
Moja smaczna kuchniaSkładniki na 4-6 porcji: 500 ml słodkiej śmietany 36 proc. 100g cukru 25g żelatyny Laska wanilii Sposób przyrządzania: W połowie śmietany rozpuścić cukier i
Smakowity Blog KulinarnyMoja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych
NaKońcuJęzykaGranat właściwy jest krzewem lub niewielkim drzewem. Występuje dziko w Azji i jest jedną z najstarszych uprawianych roślin owocowych. W Palestynie owoce granatu użytkowano już 5 tysięcy lat przed naszą erą. W starożytnej Grecji owoc granatu był symbolem płodności. Widnieje m.in. w herbie Hiszpanii, do której Arabowie przywieźli go w X w. Owoc granatu ma wielkość jabłka i zawiera liczne(...)część łupiny nasiennej mięśnieje i staje się niezwykle soczysta. Właśnie ona jest jadalną częścią owoców granatu. Sok z granatów ma słodko-cierpki smak. Zwykle robi się z niego słodkie desery, m.in. galaretki i sorbety. Można jednak przyrządzić z niego także doskonały sos do mięs. Składniki: 1 owoc granatu 1/2 szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków
W SMAKTo nie pierwszy raz, kiedy wracam do domu z zakupami i zaraz zabieram się za miksowanie koktajlu. Tak już mam! A teraz jeszcze, kiedy przyszła wiosna
Moja smaczna kuchniałyżeczki sproszkowanej stewii płatki kokosowe 100ml mleczka kokoswego opcjonalnie 25g odżywki białkowej o smaku czekolady Do dzieła: Składników mamy sporo - ale sprawa jest banalnie prosta i zdążycie wyczarować słodki deser, kiedy wasza ukochana będzie pudrować sobie nosek ;) Obrane kiwi kroimy w plastry i układamy (albo próbujemy;)) na bokach słoiczków. Mrożone owoce blendujemy razem mleczkiem kokosowym. Masa będzie kwaskowa(...)blendujemy razem ze stewią i kakao. Tutaj możecie dodać również odżywkę białkową, będzie jeszcze bardziej FIT ;) Czekoladową masę układamy na bananach. Na górę wkładamy ewentualnie pozostały mus owocowy lub od razu dekorujemy płatkami kokosowymi i świeżą miętą. Gotowe! ;) Powodzenia w zdobywaniu serc
Spektrum Smaku"Kupiłam wczoraj majeranek, cebulkę siedmiolatkę i lubczyk, coś mi się wydaję, że gdy pogoda dopisze, spędzę cały dzień na powietrzu. Tak strasznie mi szkoda marnować piękne
Słodkie Przyjemnościstron mówiących o niej jest coraz wiecej. Kiedy o niej usłyszałam w jednym z programów kulinarnych od razu zaczęłam o niej czytać, potem smakować w domu i dodawać do owocowo-warzywnych koktajli. Bogata w składniki odżywcze, zawiera bardzo dużo białka, pomaga kontrolować nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, dodaje energii...., tak można bez końca. Warto dodać ją do naszego(...)składniki na gładką masę. W zależności jaką konsystencję lubisz dolej wody. My czasem lubimy tę gęściejszą wersję z małą ilością wody, którą zjadamy łyżkami jako nasz zdrowy i syty deser z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonem. Na zdrowie
Zasmakuj Kuchnipizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny 300 ml (1 i 1/4 szklanki(...)nich sok z cytryny i miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki. Przekładamy lody do blendera i miksujemy. Wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnydobry, Lubicie połączenie mięsa i owoców? Przyznam się, że mam negatywny stosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami(...)było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów i brzoskwiń , którą podałam z paskami grillowanego kurczaka . Kurczak ma w sobie coś takiego, co czyni go idealnym kompanem słodkich, owocowych smaków i cała potrawa świetnie zagrała. Ale żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam również cebulę, aromatyczną bazylię i sporo pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt
Chilli Czosnek i Oliwawersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka Wykonanie: Zsiadłe mleko, kefir(...)Ostudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeTen przepis był dla mnie idealny, spadł mi z nieba :) . Akurat w lodówce miałam otwartą puszkę kajmaku, otwarty pojemniczek serka mascarpone i małą śmietankę kremówkę. Smak
Mania WypiekaniaWiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itkibardzo słodko-kwaśny i nie każdy zostanie jego amatorem (Rafał - pozdrawiam:)). Osobiście lubię takie zdecydowane wrażenia na podniebieniu i jestem skłonny przyłączyć się do Duńczyków w ich uwielbieniu tego deseru. Uważam, że dobrym pomysłem jest dodanie do sosu słodkiej śmietanki (nie ubitej). Po delikatnym wymieszaniu całość nabierze delikatności i aksamitności. Zharmonizuje się;) Składniki: 750 g mrożonych owoców leśnych lub świeże(...)gotować około 5 minut. Przetrzeć dokładnie przez sitko do drugiego garnka i znowu doprowadzić do wrzenia. Skrobię rozprowadzić dokładnie z wodą i wlać cienkim strumieniem do gotującego się sosu owocowego. Mieszać przy tym intensywnie. Gotować jeszcze około 1 minutę wciąż mieszając. Przelać do salaterek i schłodzić. Podawać ze słodką śmietanką. Można również posypać cukrem i/lub prażonymi płatkami migdałowymi
zadanie-gotowanie