wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych * maja kształt gwiazdek, silny zapach i korzenno-słodkawy smak * używać można w całości(...)świątecznych wypieków oraz wieprzowiny, cielęciny i drobiu * całe gwizdki podniosą smak kompotów oraz kawy z cukrem GOŹDZIKI * są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca * maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino
Magiczne Życie MartyKoktajle można pić przez cały rok. Zdrowe, sycące i smaczne. Latem przygotowywałam ich sporo, na maślance, którą tak lubię. Pamiętam długie kolejki ustawiające się do koktajlu
Moja smaczna kuchniaJestem najszczęśliwsza na świecie! Nie dość, że wczoraj zaczęłam i skończyłam sesję to dostaliśmy wyniki z fizjologii i mam 5 na koniec! Z tym o to
Be Fit Be StrongSpód: 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko
Powiedz dietom nieTartaletki to deserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOwoce, soki i zielone herbaty, to jest to czego potrzebuję w głównej mierze do życia :) Przepisy na obiad i deser dostępne są po kliknięciu w ich nazwę :) Śniadanie nr 1 Kanapka trzech składników, jedno z moich ulubionych połączeń, czyli banana z czekoladą, w tym przypadku z nutellą, a wszystko na kromeczkach z batona:) A do picia zielona herbatka z pomarańczą(...)kawa Inka Obiad: Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki Do picia sok własnej produkcji jabłko- mięta. Deserek: Owocowy puchar, z galaretką i bitą śmietanką . Po wszamaniu takiego puchara już przez myśl mi nie przyszło, by jeszcze coś zjeść :) Kolacja: I na zakończenie dnia: Meliska, by lepiej się spało
Smakowy RajPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiKażdy Rodzic chce dla swoich dzieci jak najlepiej. Ja jestem właśnie jednym z nich i bardzo zależało mi by Adaś jadł obiadki przygotowane przeze mnie. Nie
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie - na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z
Powiedz dietom nieSerowe kulki można przygotować w dosłownie kilka minut, obtaczać je można w orzechach, kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych, kolorowych drażetkach itp. Do środka możecie włożyć
Jadło i czytadłoAmerykańskie cupcakes zawojowały świat kilka lat temu, a przebojem ostatniego roku są francuskie przystaweczki ,przekąseczki "Verrines", spolszczone to verinki. Verrines podajemy w małych, przezroczystych szklaneczkach o
Kulinarny karnet ChristopheraPierwszy raz w życiu zrobiłam dzisiaj dżem z jeżyn, z kakao i nasionami chia. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jak się okazało to strzał w dziesiątkę
Moja smaczna kuchniaKażdy kto obchodzi urodziny latem wie, że na imprezach najlepiej sprawdzają się lekkie przekąski. Gdy z nieba leje się żar, ciężkie torty i ciasta nie cieszą
Mienta blog