deser owocowy - 1956 przepisów (strona:79/131)

Koktajl owocowy z płatkami owsianymi 99

Dzisiaj zmiksowałam koktajl z moimi ulubionymi owocami , które akurat miałam w domu, w sam raz na wzmocnienie odporności i nabranie energii po przeziębieniu, które na szczęście

Moja smaczna kuchnia
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 444

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim  kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny

Słodka Strona
Pancake 143

Pancake   Składniki: ciasto (na 6 sztuk): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do

Kuchnia co dnia
Drożdżówki z porzeczką 236

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które

Marta Gotuje
Pyszne ciasta na moim blogu 550

Na moim blogu nazbierało się trochę ciast. Widząc wasze interesowanie zapraszam na kilka ciekawych przepisów                      

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na zimno 168

Składniki: masa serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1

Luźna Kuchnia
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 124

ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska(...)świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu-   rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Truskawkowe mini serniczki na zimno 123

Ekspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą  stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;)  Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 200 g twarogu półtłustego, zmielonego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować blenderem na puree(...)Dodać cukier, twaróg oraz jogurt naturalny, zmiksować do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlać do owocowej masy, krótko zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek lub małych miseczek. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek/miseczek (polecam serniczek razem z naczyniem włożyć na kilka sekund do gorącej wody- ułatwi to wyciąganie. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Prosta szarlotka na biszkopcie 212

Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię

Poezja smaku
Ciastka grysikowe 101

Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 124

     To już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi

Rozpustne gotowanie
Szarlotka Kukurydziana 298

"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy

Słodkie Przyjemności
Charlotte potrójnie truskawkowa 175

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki

Domowa cukiernia Ewy
Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 246

jednorazowych, papierowych kieliszkach (rozmiar jak do wódki), z których łatwo wycisnąć galaretkę prosto do buzi. Przez jakiś czas zastanawiałam się nad smakiem takiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie(...)tradycją włoskiego espresso bar . Tak i oto powstał przepis na White Russian Jell-O Shot. To taka bardziej wodnista w teksturze pana cotta nasycona wódeczką. Czyli w zasadzie deser, który daje na głowę! White Russian Jello Shot Składniki (na ok. 10 kieliszków): 7 g żelatyny (lub odowiednik agaru dla wegan) 1/4 szklanki zimnej wody 2/3 szklanki mleka (lub waniliowego mleka

Jem więc Jestem