W ostatni dzień roku wypada Was ugościć czymś naprawdę fajnym i ... czekoladowym! Na święta przygotowałam tylko jedno ciasto takie typowo "do kawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło
Kuchnia w czekoladziemnie niczym wygrana w konkursie, w którym główną nagrodą było przygotowywanie posiłków dla wygłodniałej rodziny Chyba jeszcze nigdy stanie przy garach, nie sprawiało mi tyle frajdy… Śniadania, obiady, desery, kolacje…? Ooo taak! A całą tę bezgraniczną przyjemność i radość z pobytu w kuchni, zawdzięczam mojej nowej, niezawodnej, przewspaniałej patelni WOLL Szafir W swojej pracy jest nieoceniona(...)wyeliminować go całkowicie. Naczynia Szafir, firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Patelnia posiada grube dno, nagrzewa się szybko i równomiernie wewnątrz naczynia, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest szybsze, efektowniejsze, a co za tym idzie – oszczędzamy swój
NiePieprz.plbajecznie, jak sernik fit…ale mamy za to mleko skondensowane, które samo w sobie jest słodkie i dość tłuste, ale jakie dobre za to Sernik będzie boski nawet bez spodu, czy warstwy toffi i orzechów na górze. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt w postaci wilgotnego, ciężkiego sernika na pewno Was nie zawiedzie. Idealny sernik od święta(...)wykładamy papierem do pieczenia i na niego wykładamy herbatniki. Ugniatamy spód ciasta. Masa Ucieramy ser z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy po jednym żółtku, aż dokładnie połączy się z masą. Z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy mąkę i kaszę. Miksujemy. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką. Wykładamy masę na spód. Pieczemy
Mieszam w GarnkuSklep kolonialny. Jeszcze o nim nie wiecie. Z czarną żaluzją na drzwiach i oknie. Z nisko sklepionym bocznym wejściem do toczenia beczek Na
KUCHARNIAMimo, że na mapie odległość między Polską a Danią nie jest duża, różnic kulturowych jest między tymi krajami bez liku. Taki ślub na przykład; niby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo się cieszę, że mój poradnik na temat naturalnego barwienia jajek na Wielkanoc spotkał się z tak pozytywnym odbiorem z Waszej strony :) A prawdą jest, że
Chilli Czosnek i OliwaDziś moje urodziny, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo
Quinoa Raz!zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były(...)zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest
Ciastka - domowe słodkościZ tōm [1] tortōm to już eksperymyntuja [2] od jakegojś czasu- cojś może jeszcze kedy mi do łeba przidzie [3] – ale terozki [4] stanyło [5
Chop w kuchniCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne Zdrowe"Niezbyt dojrzałe gruszki, gatunku winiówek i innych twardszych układać do baryłek posypując sieczką lub prosem, baryłkę zalewa się pakiem i zatapia do studni, jak z ogórkami
KUCHARNIAJesienna martwa natura. Na pierwszym planie gładki i lśniący bakłażan . Idealnie smukły kształt. Dekadencki fiolet. Zwany też oberżyną. Swoją uniwersalność w kuchni potwierdza łatwością, z
KUCHARNIAwpisie przedstawię Wam swoją opinię na temat noży Gerlach z nowoczesnej serii LOFT. Będzie także łatwy przepis na wyśmienitego tatara z łososia, którego mogę jeść na okrągło, a na deser – prosty konkurs w którym można wygrać piękne, dębowe deski Gerlach. Gerlach to marka, której nikomu nie muszę przedstawiać. To jedna z niewielu polskich firm z nieprzerwaną, grubo ponad dwustuletnią(...)Niepowtarzalnym i najbardziej wyróżniającym ich elementem są jednak symbole na końcu rękojeści . Każdy nóż ma inne zastosowanie, a proste ikony pozwalają szybko ocenić do czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania
Poezja smakuTort malinowy z paloną białą czekoladą to mój sposób na uczczenie piątych urodzin Poezji Smaku. Jako że wypadają tuż przed Dniem Kobiet chciałam, aby tort był
Poezja smakurolujemy.\r","Przek\u0142adamy rulony na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.\r","Rulony nacinamy co 2-3 cm.\r","Mo\u017cemy posypa\u0107 rulony przyprawami.\r","Pozostawiamy do napuszenia na ok. 30 min.\r","Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach.\r"]} Drukuj Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami(...)papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem. Rulony nacinamy co 2-3 cm. Możemy posypać rulony przyprawami. Pozostawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/paszteciki-kapusta-grzybami/ MieszamWGarnku Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku