W związku z atmosferą świąt, którą niewątpliwie czuć już w powietrzu, postanowiłam na swój własny użytek przygotować kilkuczęściową prezentację ciasteczek, które przygotuję na tegoroczne Boże Narodzenie
Przepysznik - BLW i nie tylkoTort Red Velvet (Red Velvet Cake) to chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania
Poezja smakuPrzyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast
Mieszam w Garnkuwięcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać
Anioszek w kuchniJuż od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie
Smaczne ZdroweKto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować
W kuchni Karmel-itkiPełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które
Via Gustoryzyko, dreszcz emocji i podekscytowanie, jakie towarzyszy kolejnym eksperymentom. Tiramisu... Tak, lubię, ale znowu? Ten romans już przygasł, jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje. W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego. I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza(...)kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania tarty z wierzchu przed podaniem. W przeciwnym
KUCHARNIAdrożdżowe buchty.. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek (odmiany regionalnej!) i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty kurkumy! Bułeczki nie zaliczają się do bardzo słodkich i mdłych, słodkość jest w nich zrównoważona - pasują(...)łyżki mąki, szczyptę soli i wlewamy stopniowo 0,5 szklanki ciepłego mleka mieszając wszystko bardzo delikatnie drewnianą szpatułką. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia ( rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Kolejno do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, imbir, roztarty szafran oraz kurkumę i te składniki
Symfonia SmakówTen tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy
Quinoa Raz!Podobno najważniejsza w życiu jest równowaga i spokój wewnętrzny. Po obejrzeniu kilku reklam w TV możemy dojść do wniosku, że ważne jest również regularne wypróżnianie, wzmacniane
ladykitchenmojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis naDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiem