Wiatr. Ballada liści. Szeptana od drzewa do drzewa. W każdym liściu zapisane jedno słowo, wspomnienie, uśmiech. Wiatr. Długa ballada. Pisana od wiosny
KUCHARNIAKochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z
Chilli Czosnek i Oliwaprośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną, sąsiadami, znajomymi – miejmy to na względzie wypiekając je. A lepiej kupić czy zrobić? Wybór jest trudny. Zarówno te kupne jak i domowe będą(...)Wałkujemy w jedną stronę ponownie na prostokąt (ciasto można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie
Poezja smakupotem w zależności od potrzeb wyciągam. I robię wersję wytrawną, bez dodatku cukru, jako podstawę właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta. Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również(...)foremkę. ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy ok 15-20 min. Cebulkę szklimy. Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy. Próbujemy czy masa jest wyrazista. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy cienko pocięte plastry pomidorów i cukinii. Górę posypujemy parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds KitchenUwaga uwaga :) z okazji narodzin bloga (ale z lekkim opóźnieniem:P) prezentuję sernik z malinami na czekoladowym spodzie :) Pomyślałam sobie - skoro już zebrałam się do stworzenia
Kolorowy PrzepisownikWszyscy znają instytucję „kawki”. Na kawkę, kawusię, kawę chodzimy do rodziny, znajomych sąsiadów. Niewinne „wpadnij na kawę” niejednokrotnie oznacza godzinne ploty. Czasem kawa nie ma nic
ladykitchenZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy słyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi
Moja DelicjaW grach typu MMO często można znaleźć przeróżne przysmaki czy nawet pocrafcić potrawy, które pozwolą zwiększyć na jakiś czas statystyki postaci. Dobrze wszystkim znany World of
Nerds KitchenPIĄTEK: Poranek w bibliotece, jak zawsze przed weekendem. Jesienny spacer ze szkoły z Synkiem, żeby wymienić jeszcze najwięcej słów, uśmiechów, spojrzeń. W domu czeka
KUCHARNIALato 😎 to moja pora roku ulubiona, bo słońcem ☼ , radością 😁wypełniona. Świeże warzywa 🍆🍅🍈 i owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku
Moniki SmakołykiDziś oprócz przepisu będzie coś więcej. Wiadomo, to, co jemy jest ważne. Jeszcze lepiej, kiedy jemy w miłym towarzystwie. A idealnie byłoby jeść coś smacznego, z
wcinaj to... na 3 urodziny bloga ;))) Czy sernik można przygotować do pieczenia w 5 minut? Można! :) Polecam robić to w jak najkrótszym czasie, bo zbyt długie
Kolorowy Przepisownik