Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią. Lubicie babeczki? Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Często słyszę „Mamusiu, upieczemy babeczki?” Dziś zapraszam Was na babeczki, w
Słodkie okruszkiIle razy macie ochotę na coś słodkiego? Ile razy musicie sobie odmówić, bo jak nie dieta, to z czystego lenistwa nie chce Wam się iść do
Karo in the KitchenLeniwy weekendowy poranek, ciepłe promienie słońca wpadające przez okno. Rodzinne, wesołe chwile, pachnąca kawa i ochota na niecodzienne śniadanie… Gorące, chrupiące, maślane rogaliki francuskie pasują
Mienta blogjarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą(...)kolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie. I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie. I tutaj uczulę Was na czytanie składów past. Nie dajcie porwać się wizji
Mieszam w GarnkuPrzepisu na mini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet
Healthy food explorerU mnie w domu wprost uwielbia się serniki. Na weekend postanowiłam przygotować coś innego, co zaskoczyłoby pozytywnie moją rodzinę. I… udało się Polecam Wam mój
Słodkie okruszkibędziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro, a co jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać(...)kawę i coś słodkiego, w tej dziedzinie Francja znów bije na łeb i szyję. W paryskiej kafejce spotkamy się z tzw. café gourmand, to espresso i zestaw mini deserów, zwykle podawane są makaroniki, magdalenki, brownie, szarlotki wszystko w wersji mini. Uwaga, jeśli chcecie kupić makaroniki dla przyjaciół, to koniecznie zróbcie to będąc jeszcze w Paryżu, absolutnie nie na lotnisku
Słodki KompromisJuż niedługo, już za dni parę, tradycyjnie w Majówkę duża część Polaków wybierze się w góry. Nic nas nie zniechęci, ani korki na Zakopiance, ani
greenscarfmojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis naMurzynek z mąką jaglaną powstał u mnie jako ciasto do porannej kawy. Zależało mi na wypieku puszystym (choć niekonieczne przypominającym zakalcowate, zdrowe wypieki), które mimo wszystkim
Poezja smakujajku.\r","Ubijamy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119, s\u00f3l i proszek do pieczenia.\r","Ubijamy.\r","dodajemy otart\u0105 sk\u00f3rk\u0119 z cytryny.\r","Mieszamy.\r","Ciasto wyk\u0142adamy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. \r","Na wierzchu ciasta rozk\u0142adamy pokrojony w ok 1 cm kawa\u0142ki rabarbar oraz(...)Dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ubijamy. dodajemy otartą skórkę z cytryny. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar oraz truskawki. kruszonka Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach na drobne kluseczki. Posypać kruszonką wierzch ciasta. Piec ok 40 min (do suchego patyczka
Mieszam w Garnkuczwartku pełnym tłuściutkich, ale jakże pysznych pączków mam dla Was jeszcze trochę słodyczy... Ale nie próbujcie nawet zliczyć tych wszystkich kalorii, które w tym deserze się znajdują, szkoda na to czasu ;) Pucharki " Lusette " powstały zdecydowanie na potrzeby konkursu i skłamałabym, gdybym powiedziała, że więcej ich nie zrobię. Intensywny smak gorzkiej czekolady równoważy słodycz wafelków mlecznych Lusette. Wnętrze kryje w sobie(...)czemu będą bardziej puszyste i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Przed nałożeniem do pucharków wyciągamy je ok 30 minut wcześniej z zamrażarki. Nakładamy moczoną w ciepłej wodzie gałkownicą. 3. Kruszonka: Masło siekamy z cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor
Kuchnia w czekoladzieikona gotowania, to marka sama w sobie - sygnuje piękny magazyn kulinarny, sklep pełen kuchennych gadżetów, programy telewizyjne, książki. Dla mnie jest kulinarną boginią głównie za sprawą absolutnie genialnych deserów - tu przemawia przeze mnie niepoprawny łasuch, ale uwierzcie, że jej wytrawne danie są równie doskonałe. Książka została podzielona na trzy tytułowe działy - Szybko, Świeżo i Prosto , a każdy(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę na babkę natłuścić i obsypać mąką. W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli
KUCHARNIAWigilia zbliża się wielkimi krokami. Jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka
Dieta bez mlekaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Wanilia i Kardamon