Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)pół, chwytamy owoc po obu stronach przekręcamy w przeciwnych kierunkach, wyjmujemy pestkę (wbijając w nią nóż i przekręcając, albo lekko naciskając przepołowiony owoc przy pestce luzujemy ją i bez problemu da się wyjąć). Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski. Z wyparzonej cytryny obieramy skórkę (specjalą obieraczką), sokiem z ½ cytryny skrapiamy pokrojone awokado (nie będzie ciemniało
mojewypiekiinietylkowolno wmiesza\u0107\u00a0przesian\u0105 wraz z proszkiem do pieczenia m\u0105k\u0119.\r","Sk\u00f3rk\u0119 otrze\u0107\u00a0z cytryny, wycisn\u0105\u0107 sok.\r","Bia\u0142ka ubi\u0107\u00a0na pian\u0119.\r","Doda\u0107 do ciasta i delikatnie wymiesza\u0107.\r","W ciasto powtyka\u0107\u00a0maliny.\r","Piec ok 45 min w 180 stopniach."]} Drukuj Kakaowiec(...)pieczenia sok i skórka z połowy cytryny 250 g malin 3 jajka Sposób przygotowania Masło, wodę , cukier i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do podstygnięcia. Do masy dodać żółtka i wolno wmieszać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Skórkę otrzeć z cytryny, wycisnąć sok. Białka ubić na pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W ciasto powtykać maliny. Piec
Mieszam w GarnkuBrownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie
Kolorowy Przepisownikogarnąć, żeby nie wsiąść do autobusu w piżamie i puchatych kapciach (mógłbym stracić na reputacji). Bez kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać(...)Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera w sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych
Food Squaremojprzepisna.pl | Maślankowe ciasto z truskawkami Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie w życiu robiłam. Jednocześnie jest bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, z dużą ilością owoców. Nie
moj przepis naZ moją przyjaciółką znamy się, jak przysłowiowe "łyse konie" i ufamy sobie. Najcudowniejsze jest to, że zawsze możemy powiedzieć sobie prawdę prosto w oczy, bo wiemy
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas zasuwa jak szalony. Przed chwilą świętowałam urodziny, a teraz łapię się, ze i imieniny minęły. A to przecież odstęp kilku miesięcy. Łapię się na tym
Codzienna kuchnia niecodziennaPierwsze jabłka zaczęły spadać z drzew. Nie wiem, jak się nazywają. Są duże, czerwone i kwaśne. No i na pewno stare, bo w rodzinnym sadzie egzystują
Życie zamknięte w smakumojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i
moj przepis naKruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku
RelaxtimeTłusty Czwartek. Zmora wszystkich dietetyków i osób na diecie. Wszędzie pączki, faworki i inne drożdżówki. Podobno pączki spożyte w Tłusty Czwartek wcale, ale to wcale nie
ladykitchenAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)pół, chwytamy owoc po obu stronach przekręcamy w przeciwnych kierunkach, wyjmujemy pestkę (wbijając w nią nóż i przekręcając, albo lekko naciskając przepołowiony owoc przy pestce luzujemy ją i bez problemu da się wyjąć). Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski. Z wyparzonej cytryny obieramy skórkę (specjalą obieraczką), sokiem z ½ cytryny skrapiamy pokrojone awokado (nie będzie ciemniało
mojewypiekiinietylkomusiałam nieźle powstrzymać się, aby nie wymachiwać przepiórczą kosteczką, krzycząc „Mistrzostwo!”. Mięciutkie, delikatne mięso. Jedna z nóżek podana panierowana w orzechach nerkowca. Do tego mieszanka temperatur i tekstur. Nawet pieczony seler mi smakował, a my z selerem (w żadnej postaci) nienawidzimy się serdecznie. Znów fajny balans. Temu daniu towarzyszył znów różowy szampan Meteyer Pere & Fils Rose. I to było(...)domu szampańskiego”, a z niewielkiej (?!), gdyż 14 hektarowej winnicy opierającej się na filozofii rolnictwa zrównoważonego – krótko mówiąc „szampan – eko”. Po prostu MUSZĘ je mieć, bo zakochanam w tym szampanie bez pamięci. Naprawdę szacunek za pomysł zaserwowania go. Zupa: Bulion wołowy w stylu chauseau / jajko przepiórcze – świetny bulion, również o nieco dymnym, głębokim aromacie. Dobrze doprawiony, choć może ciut
Kate's Kitchenzdjęciach - przestronny, nowoczesny urządzony ze smakiem. Super wybór dla dwóch rodzin z dziećmi. Nie musieliśmy się gnieździć w ciasnej, zatęchłej kwaterze z małą lodóweczką i dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka(...)zapiekanki: hawajska, z bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna
Kuchnia po mojemu