Kolejny tydzień minął mi w błyskawicznym tempie, po poniedziałku wszystko idzie już z górki ;) Oczywiście nie obyło się bez wpadek w pracy i poza nią
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćAni się nie obejrzałam jak mojemu blogowi stukneły 2 latka i wciąż prowadzenie go sprawia mi ogromną frajdę! W ramach podsumowania, przez te dwa lata opublikowałam
karmelowyJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem
prawdziwe jedzenieOd kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis
Quinoa Raz!Jakiś czas temu Dorotka z bloga Daktyle w czekoladzie podesłała mi zdjęcie chleba... Ojej jak mi się spodobał! Wiedziałam, że jak tylko opublikuje przepis, będę jej
Kuchnia w czekoladzieW tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta
Kuchnia w czekoladzieKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery FajeryCiasto bananowe już piekłam. W formie babeczek, ale można je śmiało upiec w jednej formie, na przykład keksówce. Przepis znajdziecie tam klik Tym razem
Codzienna kuchnia niecodziennamojprzepisna.pl | Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek „Jejku jakie to pyszne”
moj przepis naTort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego
królestwo garówMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj
Poezja smakuKońcówka wakacji to początek zbiorów pysznych, polskich jabłek. A pyszne polskie jabłka przywodzą na myśl jabłecznik, szarlotkę czy apple pie... niby coś innego, ale wszystko ma
Cooking MonsterDziś kolejny przepis z mojej ulubionej kuchni włoskiej na klasyczną pizzę na średnim cieście - pizza Margherita , przepis wyjściowy, który można modyfikować do swoich potrzeb i tworzyć
Kawa z mlekiempowala. I nieważne czy jesz go pierwszy, czy dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą(...)nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru
Zdrowie i pysznie na talerzujako główny składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia(...)wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu 2łyżki powideł lub innego dżemu
Kubki smaku