Kot na kolanach. Mruczy. Muzyka wypełnia pusty wieczór. Płomień świecy delikatnie mruga w ciemnościach. Me, Myself And I. Cukierniczy eksperyment :) Trochę się obawiałam efektu końcowego, ale
My simple kitchenDziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym
Powiedz dietom nieDziś zapraszam Was na pyszny shake truskawkowy. Uwielbiam takie desery, szczególnie w piękne słoneczne dni. Jak byłam mała podobne shake przygotowywał mi mój tata. Niestety w
Słodkie okruszkiNie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas
Słodkie okruszkiCześć! Zaczął się sezon na morele. Bardzo je lubię, bardziej nawet niż brzoskwinie. Prócz dżemów z moreli (a są przepyszne) robię często ciasto z dodatkiem
Pieprzyć z FantazjąZ wierzchu odrobinę chrupkie, w środku miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach… Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i
Karo in the KitchenCiasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie(...)Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 krople aromatu rumowego Krem z mleka w proszku: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny
Kuchcik gotujeUwielbiam karnawał! To taki specyficzny czas, moim zdaniem idealnie umieszczony w najzimniejszym czasie roku. Bo przecież bez przebieranek, balów, imprez i najróżniejszego rodzaju zabaw, styczeń
Przepysznik - BLW i nie tylkoLato minęło nam w tym roku paskudnie szybko! Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma! Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi
Plate of JoyDzisiaj przedstawię Wam przepis mojego znajomego z sieci, autora bloga naturanatalerzu.pl. Ten blog zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia, pięknymi zdjęciami pięknych deserów, jak się okazało na dodatek - witariańskich, a także równie smacznych, jak pięknych, kilka sprawdziłam. Za wszystkim stoi człowiek z prawdziwą pasją, Adam, i dla mnie to kolejny dowód na to, że naprawdę dobre jedzenie robią(...)masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokąt o szerokości przyszłego makowca i grubości ok. 1 cm, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne do zrobienia. Teraz masa makowa. Miksujemy resztę daktyli (1/3 szklanki) z odsączonym makiem i taką masę wykładamy na "ciasto". Na jednym końcu ciastowego prostokąta zostawiamy pasek bez maku i... zwijamy :) Zwija się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESerniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz ą sobie niczego odmawiać ;) do dekoracji wykorzystałam ostatnie chyba tego lata maliny, czerwone porzeczki i borówki, wi ę c to taki deser na pożegnanie lata. Serniczki s ą bardzo puszyste, delikatne w smaku(...)uova con lo zucchero. Aggiungete lo yogurt greco, la vanillina e l'amido di mais. Przygotowujemy 4 małe naczynia żaroodporne, do których rozlewamy powstałą masę. Serniczki pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do wystygnięcia. **** Preparate 4 piccoli stampini per forno. Versate il composto ottenuto dentro stampini
La grande e la piccola cuocapiecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję za to, że pozwolili mi wtargnąć z moim obiektywem do środka i poobserwować ich w trakcie pracy w swoim nowym wypasionym wozie. Oczywiście dobra pizza nie może się obyć bez butelki zacnego(...)grzybami mung. Krab okazał się oszukany — paluszki krabowe, które rzecz jasna lubię, ale dobrze wiemy, ile wspólnego mają one ze wspomnianym skorupiakiem. Sam indyk zaś był smaczny, lecz bez szału. Największym bólem był fakt, że mieliśmy ochotę na nadzienie z krewetek, z którym to pierogi zostały wykupione idealnie przed nami. Na moją uwagę zasłużył również Wheel Meal z meksykańską
Food SquareDziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:) Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki(...)zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody 1 małe jajko, roztrzepane do posmaorawania ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki 250 g rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej Przygotowanie: W misce
karmelowyTo nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny! Dla
W kuchni Karmel-itkiMuffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek
Kolorowy Przepisownik