Fondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie
Poezja smakuOpis Ciasto kokosowe: Ciasto kokosowe to smaczny, lekki, wilgotny tort kokosowy. Ciasto to jest bardzo kokosowe, ale nie jest zbyt słodkie. Uważam, że tort nie jest
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebrukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj(...)obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie , a także stir-fry , czyli tzw. szybkie smażenie, wykorzystywane głównie do przygotowywania potraw azjatyckich. W ten sposób mięso zyskuje świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze
codojedzeniaKuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez(...)czasach wiele wskazówek, może wydawać się przesadą, to jednak nawet skromny posiłek, ładnie podany może stać się czymś wyjątkowym. Znajdziecie w "Kuchennym kredensie" bogaty zbiór przepisów na przedwojenne śniadania, desery, wystawne przyjęcia i obiady powszednie. Monika Śmigielska zamieściła także receptury na dania smaczne i zarazem tanie oraz na zapomniane specjały, takie ja duszone ogórki czy rzodkiewka na maśle
Cztery FajeryKochani moi, obudziłam się dziś rano z uczuciem wdzięczności. Za to, że miałam fajne sny. Za to, że za oknem świeci słońce, a z pobliskiego lasu
Kuchnia smakówDzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek. To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek
Chilli Czosnek i OliwaMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE
Moja DelicjaJest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by
Rozpustne gotowanieMam taką zasadę, że nie korzystam do ciast z gotowych wyrobów typu: rafaello, prince polo czy kinder bueno bo uważam to za totalną stratę pieniędzy. Kupować
RelaxtimeDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia ŁukaszaSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
Gotujemy i jemyTo już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej
Healthy food explorerŚwięta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę
sierotka maRysia w kuchniTarta z malinami chodziła za mną już długo, ale ostatnio mało piekłam. Raz, że były upały, a dwa ostatnio trochę byliśmy w rozjazdach. Teść obdarował mnie
SMYKWKUCHNI