Czas owoców, czas śliwek , więc czas na szybki placek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz
Kawa z mlekiemdużo miejsca, żeby postawić taką skrzynię jak moja, ale donice samonawadniające występują w różnych rozmiarach, nawet takich, które świetnie sprawdzą się do uprawy ziół na kuchennym parapecie. Czy warto? Bez wątpienia WARTO. Korzyści płynących z własnej nawet najmniejszej uprawy jest sporo. Mnie opieka nad roślinami niezwykle relaksuje, lubię patrzeć jak rosną i pięknieją. Wciąż zachwycam się kwitnącym tymiankiem. Uwielbiam(...)może Wy też już macie już swoje mini ogródki lub też planujecie taki stworzyć? Koniecznie pochwalcie się w komentarzach. Jeżeli dotarliście do tego miejsca, zasłużyliście na pyszny deser z kremem, domową granolą oraz słodkimi poziomkami prosto z mojego balkonowego ogródka. Składniki (3-4 porcje): świeże poziomki Granola kokosowa: 1/2 szklanki (120 g) płatów owsianych zwykłych 1/2 szklanki (50 g) wiórków
Fitsweet.mepieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez(...)proporcje - doda ć więcej śmietan y a mniej sera. Wtedy masa będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki cukru ewentualnie 1 łyżka spirytusu Wykończenie tortu Wystudzony biszkopt przekroić na trzy lub dwie
Ze smakiem bez glutenuOsobiście jestem fanem bardziej przełamanej słodyczy w deserach, ale że nie robiłam go dla siebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut na złoty kolor (jeżeli boicie się, że ciasto Wam urośnie możecie je piec z obciążeniem, na spód wyłożyć papier do pieczenia, a na to ryż lub specjalne kulki i piec ok. 15 minut, a potem 10 minut bez nich, tym razem pominęłam ten krok). Wystudzić. Schłodzoną kremówkę
Fabryka pomysłówśrodowe przedpołudnie zapraszam na pyszny tort urodzinowo- imieninowy. Pierwotnie miał to być tort orzechowy, ale ze względu na zepsuty piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich(...)tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam
Tradycyjna kuchnia KasiSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaMarcepan uwielbiam, kuchnię hiszpańską również, zatem przy okazji Wszystkich Świętych nie mogłam oprzeć się wykonaniu marcepanowanych słodkości, które spotkać można w Madrycie właśnie w okolicach tego
Weekendy w domu i ogrodzieWyjątkowo smaczny amerykański apple pie, zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Z niezwykłym ciastem bez dodatku masła oraz dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. Spód
Złote przepisyMleczne ciasto z kasz ą jaglan ą , aromatyzowane wanili ą , udekorowane kremowym serkiem i sals ą z owoców leśnych jest pyszn ą , zdrow
La grande e la piccola cuocaTortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim
Jadło i czytadłoPiersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli
Oryginalny smakPłatki z mlekiem. Podstawowy posiłek ucznia od podstawówki do liceum - przynajmniej w moim przypadku :) Pomijamy oczywiście fakt, że sklepowe chrupki to w głównej mierze cukier i
Chocolate Muffin BlogSłonecznie żółte, kusząco pachnące, kwaśne, a jednocześnie słodkie, takie są te złote, dziko rosnące kuleczki, dojrzewające pod koniec lata. Mirabelki, nie umiem im się oprzeć. Szkoda
Bon appetit mon amieMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji
DefinicjaSmakuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje pasje. Jeśli miałabym wybierać spośród wszystkich rodzajów czekolad - zawsze będzie to
Di gotuje