wyobrażam sobie by w mojej kuchni mogło zabraknąć jesienią cynamonu i dobrego miodu. W szczególności miód, to mój numer jeden na chłodne dni. Idealny do wypieków, deserów, śniadań (owsianka z miodem… coś cudownego), herbaty i najróżniejszych placków i placuszków. Polecam Wam spróbować miodów Huzar . Naprawdę bogata oferta. A wracając do ciasteczek… Kto się skusi? Proste, pyszne ciasteczka przygotowane(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu na wszystkie ciasteczka). Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec
Słodkie okruszkiPieczone jabłka z płatkami owsianymi to najprostszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy fit deser jaki znam, a zarazem moje jesienne comfort food skrywające cały wachlarz pozytywnych emocji. Rozpieszczające zmysły nienachalną, naturalną słodyczą, ciepłymi kolorami, wypełniające dom cudownym aromatem cynamonu i kardamonu. W magiczny sposób sprawiające, że każdy kęs to powrót do beztroskich czasów dzieciństwa i miłych wspomnień, wywołujące błogi uśmiech na twarzy(...)farszem i delikatnie ugnieść, na wierzchu każdego jabłka położyć 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie) i przykryć ścięta górą. 5) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrywania, przez 30-50 min. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia. 6) Podawać
Fitsweet.megdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam(...)Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNiestety ostatni miesiąc nie był dla mnie najlepszym czasem. Na szczęście luty trwa krótko i mamy już marzec, a z marcem pojawiła się nadzieja na lepsze
Fitsweet.meZ dzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i
Lamarida.plNiestety ostatni miesiąc nie był dla mnie najlepszym czasem. Na szczęście luty trwa krótko i mamy już marzec, a z marcem pojawiła się nadzieja na lepsze
Fitsweet.meSkładniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania
Szkrab Je SamDługo przymierzałam się do zrobienia bezglutenowych pierogów. Po prostu bałam się, że nie wyjdą...Wiadomo, że gluten z mąki pszennej w dużej mierze odpowiada za elastyczność
chili & sugarOstatnio przez ta pogodę mam ochotę na same słodkie wypieki, wczoraj babka szpinakowa i muffinki a dziś mam ochotę na kruche babeczki. Muffiny z borówkami
Życie zaczyna się w kuchniNie będę się zbyt wiele rozpisywać. To była zdecydowanie najlepsza beza jaką kiedykolwiek jadłam! Idealnie chrupiąca z wierzchu i ciągnąca w środku. Podałam ją w formie
Mienta blogTa kremówka jest pyszna i zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie
Pani na deserPierwszy raz po wojnie Formuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego
mojewypiekiinietylkoJesień już za progiem. W powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym
Codzienna kuchnia niecodziennasprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania, np. szybkie tarty. Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie(...)razem wychodzi 20 tartaletek. Napełniam farszem. Koszyczki z ciasta francuskiego napełniam farszem, posypuję tartym serem. Posypuję tartym grana padano. Piekę do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniJutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Są to ciastka, które potrzebują 2 lub więcej dni
Powiedz dietom nie