Zielenina bez glutenu" to moja pierwsza książka kucharska która traktuje o diecie bezglutenowej. Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów. Przepisy w książce podzielono wg pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę(...)propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :) Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki
Proste Potrawymąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu dodatkowo: 4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką(...)ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt nie nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię solidną porcję ziemniaków, kawał mięcha, najlepiej bez czegoś zielonego. Jeżeli tak jest to nudą zawiewa...Ważąc kiedyś 136 kg nigdy nie zjadłbym podwójnej porcji obiadu, potrójną porcję deseru i owszem, ale dwóch udek na raz nigdy mi się nie zdarzyło. Uznaję jednak to za sprawę indywidualną i idę dalej... Dodatkowo muszę zahaczyć o mój przelicznik. W woli wyjaśnienia(...)ugniatamy na puree. Naczynie do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ziemniaki. Kaszankę bez tłuszczu podsmażamy na patelni z porem. Jeżeli Wasza kaszanka jest mało przyprawiona możecie dodać pieprzu, soli, bądź cebuli. Ja używam takiej czystej bez dodatków. Przekładamy kaszankę na naczynie do tarty. Pieczemy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Sałatę lodową siekamy
BaRepassię w województwie mazowieckim i podlaskim.* * informacje cytuję za Trzy znaki smaku (klik) GALARETKA Z MIODU PITNEGO Z JABŁKAMI ŁĄCKIMI i MIODEM KURPIOWSKIM /przepis własny; składniki na 4 porcje/ Deser jest kwintesencją smaków, które od dawna fascynowały mnie kulinarnie i które zawsze chciałam razem połączyć. Udało się. Bardzo polecam wszystkim pełnoletnim smakoszom polskich regionalnych smaków. Na galaretkę(...)całkowitego rozpuszczenia. Przelać do naczynek i wstawić od razu do lodówki, aby stężała. Przed podaniem naczynka z galaretką zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie - wówczas bez problemu będzie można przełożyć galaretki na talerze. Podawać z musem z jabłek łąckich oraz z gotowanymi w całości małymi łąckimi jabłuszkami. Na mus z jabłek łąckich /proporcje na kilka
KUCHARNIADziś przepis na wyśmienitego kurczaka, który stanie się chyba moim ulubionym. Chrupiący z wierzchu, w lepkiej słodko-słonej glazurze z dodatkiem sezamu - mniam! :) Przyznam, że nie
Cooking MonsterDzisiaj świętujemy w Szwecji Midsommar. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt celebrujących lato. Co prawda szwedzkie lato nie zawsze dopisuje ale nie przeszkadza to świętować z
codojedzeniaNiezwykle proste w wykonaniu i pyszne. Myślę że spokojnie możecie je zrobić z waszymi pociechami. Ja już marzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą
Kuchnia PokoleńDziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera
Kulinarne przygody Gatitypokusić się o zakupienie wysokiej jakości sztućców, jakie znajdziecie w ofercie polskiej marki Hefra . Jest to użyteczny, ale także naprawdę piękny podarunek. Eleganckie sztućce lub łyżeczka do cukru, czy deserów na pewno zachwycą obdarowanych. Ja już w planach mam zakup takich upominków. Rodzina nie raz zachwycała się moim pięknym posrebrzanym zestawem obiadowym z łyżką do bulionu HEFRA , podczas wspólnych obiadów(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, składniki mieszamy łyżką (nie miksujemy!). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godz. Czas pieczenia może być różny, dlatego stosujemy zasadę „suchego patyczka”. Smacznego
Słodkie okruszkijuż zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną(...)sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam. Składniki : 1 płat ciasta
vaniliowoczekoladowaDodajcie taki jak lubicie W przepisie jak wspomniałam będzie jeden z brokuła i jeden mięsny, ale kusi mnie też farsz jak na pierogi ruskie lub ukraińskie. Wierzch możecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem. Chociaż empanadas to całkiem spore pierogi, na kilka gryzów, jeśli robicie je na imprezę, warto zrobić podwójną porcję i mniejsze(...)zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min do zrumienienia. Farsz mięsny Filet oczyszczamy z błonek i chrząstek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy
Mieszam w Garnkubardzo dobre ciasto powstało w skutek nagłej potrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby(...)cynamon, mieszamy, zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy talerzem, formę odwracamy do góry dnem w ten sposób, żeby ciasto
Rozpustne gotowanieDziś przepis podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego
greenscarfUwielbiam masło orzechowe i podejrzewam, że wielu z Was też je lubi. Możemy kupić je wszędzie, ale czy wiecie co kryje się w sklepowych słoiczkach? Oprócz
Be Fit Be StrongWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotna