1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki) 3 płaskie łyżki otrębów pszennych (30 g) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej (ok. 8 g) 1
Vroblewska-fitlifeJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag
Proste PotrawyKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuDziś dzień chłopaka, więc postanowiłam przyrządzić (prócz tarty, ale o niej wkrótce) szybką i pyszną przekąskę, na jeden kęs dla mojego mężczyzny. Powiecie mi, że dzień
Be Fit Be StrongDziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-), ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki
Kulinarne przygody GatitySzybki, pyszny deser idealny, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Smażone banany z lodami i kokosowym ciasteczkiem. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Taki deser możecie
Słodkie okruszkiTort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami
RAROSSAMąż po jednym kawałku grzecznie podziękował. Starszy syn ze łzami w oczach poprosił, abym już takiego tortu nie robiła… chodziło mu o to, że dałam
Słodki Pomysłznam nikogo kto by nie lubił tiramisu. Próbowałam wiele wariacji smakowych, z truskawkami, herbatą matcha, z winem marsala, z bezami, truskawkami itd. Tym razem postawiłam na maliny, bo osobiście lubię zrównoważone smaki, a maliny fajnie przełamują słodycz klasycznego tiramisu, a przy okazji mój Młody z każdą porcją pochłaniał wszystkie owoce, których normalnie by nie ruszył gdyby leżały osobno w miseczce(...)wydawał się idealny do tego deseru. Teraz już oficjalnie mogę powiedzieć, że jest podane poniżej proporcje idealnie wpasowały się w naczynie, a wysokość dawała duże możliwości aby kawałek deseru przenieść na talerz zachowując przy tym ładny kawałek. W ogóle jestem z naczynia zadowolona, bo nadaje się zarówno do mrożenia jak i do pieczenia. Ma fajnie dopasowaną pokrywkę, dzięki czemu
Blondynka Gotujesobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 20 dag masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych mrożonych malin Sposób(...)czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonŚnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. Do dekoracji bezy można użyć dowolnych owoców, najważniejsze żeby były kwaskowe, co zrównoważy słodycz bezy. Składniki bezy: 3 białka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego(...)porcjami, łyżka po łyżce. Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy. Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi. Papier oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki czemu beza nie będzie przywierała do papieru. Wyciskać z masy białkowej kule
Codziennik Kuchennyglutenu, to ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie. Moje propozycje na bezglutenowe desery są dodatkowo odchudzone, ale z nutką grzeszków w postaci polewy. Można ją oczywiście pominąć i ciasto podać np. z domowymi lodami jogurtowo bananowymi lub malinowymi. Smacznego! Kolejność wypieków jak na zdjęciu. Muffinki bez mąki – z kakao i malinami Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych(...)Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i ksylitolem. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu
Mój pomysł namała fotorelacje z warsztatów oraz przegląd wykonanych potraw wykonanych pod czujnym okiem Dominika Moskalenki. Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatora. Bardzo dziękuje za możliwość wzięcia udziały w warsztatach. wesoły autobus bez konserwantów i pysznie drugie śniadanie w świetnym towarzystwie dietetyk podpowiada obieram siekam focę macham :) i się śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica(...)dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej Wiewiórykogo: dla mających ochotę na pyszny letni deser dla fanów czereśni dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie Składniki: 650g czereśni 200g mąki 4 jajka 270ml śmietany 12% 125g cukru kopiata łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z cytryny melisa lub mięta (do dekoracji) cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż(...)jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw
Mania Wypiekaniacytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną).Schłodzić 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas(...)miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrze