Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy
karmelowyskładniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To
Wrzosowa PolanaBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikOstatnio były babeczki czekoladowe z malinami, a dziś są FIT OWSIANE BABECZKI.. Również z malinami 🤤❤️ Trochę wracam do tych bardziej "fit" przepisów bo ostatnio na
CzarnawisienkaNiezwykle puszysty i delikatny sernik na zimno. Przepyszny. Jeśli znacie popularny w sieci Śnieżny Puch - to właśnie ten przepis :), z tym, że u mnie z dodatkiem
Opowieści z piekarnikaMyśląc, że śniadania jak z obrazka zajmują zbyt wiele czasu, a my przecież jesteśmy w ciągłym biegu, bo dzieci do szkoły, bo praca, bo coś tam
Karczma HonoriettyNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiCzasem mam ochotę na coś słodkiego. No dobrze, trochę częściej niż czasem… Okej, okej! Często. No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z
Jak gotować i nie zwariowaćGruszki z ogrodu gdzie biegałam jako mała dziewczynka, sentymentalnie tak trochę mnie zakołysało w serduchu jak po nie weszłam w dzikie chaszcze i pokrzywy....kwaśne, twarde
Apetyczna babeczkaSezon na truskawki w pełni. Propozycja na pyszny deser w którym wykorzystamy białka. Delikatna pianka ze śmietaną ,truskawkami i galaretką. 6 białek 150 gram cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml.śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ok.300 gramów truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretkę rozpuścić(...)cukier z mąką, dalej ubijamy. Pianka powinna być błyszcząca ,puszysta. Dużą blaszkę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie masę białkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. W misce
Andzia PichciSłodkie bezy o ciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż przed podaniem, aby zachować chrupkość bezy. BEZY: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek mrożonych Hortex 1/4 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki(...)Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
https:KKuchniaMniamśmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Słodką, pyszną bezę proponuję w ramach Błyskawicznego Piątku . Podsumowanie błysawicznego(...)świeże owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową bitą śmietanę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na wystudzoną bezę wykładamy
Życie zaczyna się w kuchnibez dodatku cukru, fit i z sekretnym, zdrowym składnikiem jakim jest… Burak! Rozpływające się w ustach i niesamowicie smaczne Zaufajcie mi, nie ma nic lepszego niż takie placuszki na niedzielne śniadanie. A nawet jeśli ktoś nie lubi buraczków to dzięki temu, że pankejki polane są sosem kakaowym i podane z jogurtem jest on zupełnie niewyczuwalny. Takie desery(...)klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna 75g kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie
rabarbarowo