kaczki, który zobaczyłam na blogu Ani . Wiedziałam, że muszę go wypróbować, dość szybko doczekał się tego momentu. Oprócz tradycyjnej kuchni lubię eksperymenty, ciekawią mnie inne dania, dania, których do tej pory nie próbowałam, a które mają w sobie coś takiego, że muszę wypróbować. Tak właśnie było z tym przepisem. Smak znacznie się różni od smaku tradycyjnego(...)rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie rosołu z kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę
dom-agi.plbyło końca, oczy szeroko otwarte, mnóstwo pysznego jedzenia (czy wiecie, że Włosi nie mają nic przeciwko psom w restauracjach? Co o tym myślicie?), lody na deser każdego dnia. Do Danii przyjechały ze mną wenecka maska i ręcznie malowany zegar - prawdziwe cuda. Później tydzień w rodzinnym mieście, czyli te same rozrywki, co zwykle - kręgle, zakupy, kino, spacery po starówce(...)jest piękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć.I tak teraz staramy się Walle'go troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna
Kulinarna PatilogiaMoje ulubione leczo to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa leczo mi nie smakuje. I myślę, że każdy smakosz
Passion of Cookingoglądać. Z takim pietyzmem podchodzi do każdego warzywa, również zebranego z własnego ogrodu. Uwielbiam kiedy podczas gotowania wychodzi do ogrodu i zrywa zioła, które ubarwią smak dania. Dania są proste i szybkie, ale najważniejsze są składniki - one mają przemówić do nas z talerza, stać się ucztą dla zmysłów. I czas kiedy próbuje przyrządzone jedzenie, kiedy(...)czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju
Plate of Joyduża lub dwie małe)- 2 ząbki czosnku- 200 g śmietany 12%- 2 kostki serka topionego- sól, pieprz - olej do smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy, wrzucamy do lekko osolonej i lekko osłodzonej wody i dajemy mu się ugotować. Teraz czas na cebulę, którą(...)lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest wziąć sobie parę różyczek do dekoracji. Ja wzięłam, ale jakoś mi zniknęła w trakcie pracy, więc niestety gotowe danie jest bez :DSmacznego
Kulinarne zapędy Kokosapatelni też jest dozwolone Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam Składniki: 500 g grzybów boczniaków 1 mała cebula 1mała marchewka Sos: 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego(...)cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku . Smacznego! Artykuł Koreańskie bulgogi z boczniaków pochodzi
Lamarida.plokresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza(...)okresie, kiedy dzień jest coraz krótszy. Z przyjemnością zapraszam do korzystania z inspiracji, które znaleźć można na blogu. Z pewnością pojawi się jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble
Moja smaczna kuchniazasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako(...)musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki
Buniabaje w kuchniKulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać
Apetyczna babeczkaCzasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc
Kulinarne przygody GatityPrzynajmniej raz w tygodniu będziemy jeść boczniaki. Naczytałam się o ich właściwościach, więc szybko trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska(...)dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, dymką i kolendrą
AZgotuj!możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również jako dip do warzyw czy krakersów na imprezie czy grillu. Drukuj Dietetyczna(...)Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić. Gdzie znajduje się najwięcej cukru? gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe pieczywo(...)cukrzyce u dorosłych. Jak są jego zamienniki? ksylitol stewia owoce (również nie wolno z nimi przesadzać) miód naturalny syrop klonowy syrop z agawy cynamon nabiał pieczywo i makarony pełnoziarniste Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama
Truskawkowa Fiestawymieszać warzywa z pysznym orzechowym dressingiem, posypać serem i posiekanymi orzechami. Najbardziej kluczowe jest tu fantazyjne rozrzucenie składników na półmisku, szczególnie dekoracyjne powykręcanie paseczków cukinii. Na pewno dacie radę! Dajcie się ponieść Waszej artystycznej stronie i koniecznie przygotujcie tę sałatkę, bo jest pyszna:) P.s. Polecam Wam również sałatkę z zielonej fasolki z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką. Wiedzieliście, że cukinię(...)surowej cukinii, głównie z uwagi na jej efekt dekoracyjny. Dramatycznie wijące się zielone wstęgi uzyskane przy pomocy obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle. Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch, w której
Chilli Czosnek i Oliwa