dobierać przyprawy do potraw i łączyć je ze sobą. Ewa podzieliła je na kilka kategorii, a w ramach każdej z nich rozpracowała po kilka przypraw i podała przykłady dań z ich dodatkiem. I tak poznajemy ziele angielskie, imbir, pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, tymianek, liść laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia(...)imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze
GRUBY WAŁEKpotrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł(...)fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi
WojnaNaSmaki.plPomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu(...)pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać
W kuchni u MonikiDziś przedstawiam przepis na danie typu stir and fry (mieszaj i smaż) - noodle z czarnym sezamem i papryczką chilli, idealne jako dodatek np. do WIEPRZOWINY W SEZAMIE, lub jako szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno się gotować 5 minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. 2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej
Tajskie smakiSałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc
Smaki EwyLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1
BullioDanie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub
Smaczne Zdroweheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tajny składnik , czyli cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego ! Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymlekiem migdałowym na mieście, ani najlepsze w Warszawie śniadanie w SAM-ie. Kto mnie zna ten wie, że jeśli kawa i śniadanie mnie nie kuszą, to nic/nikt inny nie da rady! Pozostaje zaszyć się w czterech ścianach pod kocem. Najlepiej z piernikową herbatą w ręku (to moje ostatnie zauroczenie). W takie dni obiad musi być rozgrzewający, szybki (a raczej(...)zmienić i dzisiaj przygotowałam dla Was zupę dyniowo-pomarańczową, która robi się praktycznie sama. Zupa ta jest stosunkowo rzadka (w porównaniu do kremu), ale za sprawą migdałów i makaronu ryżowego syci na długo… A do tego rozgrzewa za sprawą chili! Składniki: Zupa 1 litr bulionu (ewentualnie 1litr wody + 1 kostka bezglutenowej kostki rosołowej*) ok. 1 kg surowej dyni
Fill The BowlWiosna i początek lata to cudny okres kulinarny. Tyle wspaniałości wyrasta w ogrodzie! Jedną z nich jest czosnek niedźwiedzi. Jest delikatniejszy w smaku od zwykłego i
Gotuj Sam!Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim
Jem więc JestemPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiMożna robić swoje wersje łazanek – nie koniecznie klasyczne. Jarskie–mięsne–co kto lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona jest tu w roli głównej…, a
Apetyczna babeczkaDzisiejszy przepis był robiony jeszcze w Polsce przed wyjazdem. Na razie nie stworzyłam niczego nadającego się na bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to
Zgrabne Gotowaniemagnez, wapń, żelazo, potas, cynk, sód). Wpływa korzystnie na naszą urodę i samopoczucie. Aby jedzenie było pyszne, składniki, które znajdują się w repertuarze dania muszą być najwyższe jakości i świeżości. Bo nawet najlepsze danie idzie skaszanić, jeśli składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny;/ na słoiczek ok. 250 ml 2/3 szklanki listków(...)pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki