Dzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan. Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem Składniki na 4 porcje: 100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie(...)mozzarelli, startej na grubych oczkach 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti Na sos beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę
Smak mojej kuchniDzisiaj szybciutko. Krewetki podduszone z papryką, podane z pieczoną dynią bo dynia makaronowa może zastąpić makaron . Lekko, szybko i bardzo smacznie. Dookoła świąteczna atmosfera i staram się proponować Wam świąteczne przepisy żebyście mogli czymś się zainspirować albo zaplanować na Święta którąś z moich propozycji. Ale zwykłe życie toczy się swoim rytmem i nie tylko Święta mi w głowie. Koniec roku(...)zazwyczaj dość pracowitym okresem bo trzeba podomykać różna sprawy i uporządkować nie tylko mieszkanie. I do tego trzeba coś jeść bo czasami burczy w brzuchu. Lubię gdy przygotowania dania trwa zaledwie kilka minut, ale to nie zawsze się udaje. Tym razem jednak prawie tak właśnie było. Wiedziałam, że czeka mnie cały dzień załatwiania spraw w urzędach więc kiedy
Smaczna Pyzafocenia zdecydowałam się na te powyższe. Stylizacja dania Jak wiecie, nie mam dużo czasu na zrobienie zdjęć, dlatego zupę i pesto przygotowałam dzień wcześniej. O wyglądzie dania na talerzu myślę już na etapie gotowania. Zadbałam więc o to, aby nie rozgotować znajdujących się w zupie warzyw . Inaczej straciłyby one swój ładny zielony kolor oraz kształt(...)razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby jej podgrzewać. Zupa jest na bulionie warzywnym i ma w sobie mało tłuszczu, dlatego mogłam sobie na to pozwolić. Makaron ugotowałam oddzielnie. Dobrze wypłukałam go w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Najpierw nałożyłam makaron do miski i garnuszka, następnie zalałam zupą z warzywami i delikatnie przemieszałam. Zależało
Chilli Czosnek i Oliwanaszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami 16 dużych muszli makaronowych 500 g ricotty 40 g startego parmezanu 2 żółtka sól, pieprz 10 gałązek tymianku oliwa starty parmezan(...)posypania 6 podłużnych pomidorów, pokrojonych w plastry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. W osolonej wodzie makaron obgotowujemy 8 minut by stał się al dente. Odcedzamy. Łączymy ricottę, parmezan z żółtkami, doprawiamy sola i pieprzem. Muszle napełniamy farszem. Pomidory układamy z czosnkiem w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut. Na pomidorach układamy napełnione
Dzieje kuchennej Wiewiórypoważnie zastanawiam się nad poeksperymentowaniem z dynią Hokkaido w naszym ogrodzie. Następnym etapem były rozterki- co zrobić? Tak bez skrupułów zdradzić? Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , wśród wegetariańskich dań na Święto Dziękczynienia. Wprawdzie jest on na inną dynię, ale pomyślałam, że warto spróbować. Szczególnie, że użyta w przepisie szałwia jeszcze ładnie rośnie w listopadowym ogrodzie(...)125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn na wierzch Dynię myjemy i wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Mieszamy twarożek, śmietankę
les mirabellesI choć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu
Jadło i czytadłoWiem że nie każdy za nimi przepada, nie każdy je nawet lubi i nie każdy je próbował..Ten przepis jest prosty, szybki do przygotowania i pyszny
Z Majeczką w kuchniSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier
W Mojej Kuchni LubięChciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew
Przepisy AleksandryTruskawki ze Śmietaną 50g Herbata Zielona Sencha China 50g Herbata Czarna Słodkie Pomarańcze 50g Przyprawy :zdrowe , tanie , naturalne i bez chemii jestem na TAK . Idealne do dań, zup,past,sałatek, przystawek, ciast, deserów, kaw czy herbat . Do wyboru -do koloru. Czarnuszka 30g Goździki całe 30g Curry India 100g Lubczyk nać suszona(...)Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa Mąka pszenna razowa GRAHAM
Gotowanie Patkijesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3Przypominam sobie tamte chwile. Kiedy było dobrze(...)odsunęłam przyjaciół. Rodzinę. Czemu ja sama odsunęłam się od życia... i najlepsze w tym wszystkim jest to, że tego po prostu nie wiem....Teraz wracam. Oddycham najmocniej jak się da. Znów uczę się szczerze śmiać. Wracam późno do domu. Po wieczornym spacerze pełnym rozmów i wygłupów z przyjaciółkami. Nie staram być się idealna. Staram się być szczęśliwa. I pomimo
More food, love and dreamszaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić
karmelowyniego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać i podawać(...)kopiaste łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego bez dodatków sól ziołowa, pieprz mielony lub ziołowy Nie wiedziałam, jak określić ilość szczypiorku. Sos robiłam już 2 razy. Za pierwszym dałam o połowę mniej szczypiorku. W przepisie jest wskazana ilość, którą widzisz na zdjęciu. Dodałam cały taki związany pęczek. Przygotowanie: Szczypiorek umyj, odkrój nieładne końcówki i drobno posiekaj. W garnku
Anioszek w kuchni