Właśnie teraz, na kilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej
Moja smaczna kuchniaWitajcie kochani. Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub
Symfonia Smakówpulpeciki zna chyba już każdy, a jeśli nie, to przynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki(...)zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut) i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię nie ma co się lubi, to wiadomo, trzeba zadowolić się tym co się ma. A ja miałam tylko takie. I wyszło pyszne. Więc póki co suszcie, wyczarowujcie dania ze świeżych grzybków, a przepis sobie zapiszcie gdzieś w zakładkach i zapraszam zimą :) Składniki: - 3 ćwiartki z kurczaka - dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej) - duża cebula - mała(...)pietruszki. Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. Smacznego
Cook&Lovegotować troszkę dłużej (nawet 30 minut). Młody gotuje się wręcz "ekspresowo". 5. Ugotowany bób odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić, by móc cieszyć się nim w zimie. ps. na targach kupisz bób w plastikowych workach, dzięki temu bób nie brązowieje, gdyż(...)bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym
Ale ProsteGranat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj
MamaOskarkachyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para im nie straszna, a drugi to chyba solenie makaronu, ziemniaków czy warzyw dopiero po zagotowaniu wody. Od niedawna to praktykuję i powiem, że na prawdę oszczędzamy czas na gotowanie. 5 Dwóch ulubieńców domu ? Moje biurko i toaletka oraz lodówka(...)zabawy Paulinę, Gosię, Justynę, Magdę, Monikę, Iwonkę, Ewę oraz Sabinę i Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą
Magiczne Życie MartyLeczo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich i jesiennych dań. Jest p roste, sycące i pyszne. Dodatkowo z każdym dniem staje się jeszcze smaczniejsze, dlatego n ajlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać w lodówce do kilku dni. Niestety u mnie w domu łakomstwo niektórych domowników wygrywa z rozsądkiem i na następny dzień nie ma śladu po leczo(...)minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie dodaj puszkę pomidorów i wyciśnij czosnek - gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Podawaj z ulubionym pieczywem, makaronem lub z kaszą np. kuskus :) * Zamiast kiełbasek sojowych można użyć pieczarek, kotletów sojowych, tofu czy ciecierzycy lub po prostu zrobić pyszne leczo warzywne :) Smacznego
wegujemyDziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry sos teriyaki. Ja używam sosu marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach(...)dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu
Kulinarne przygody GatityEksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy(...)znajduje się przy ulicy Rejtana 31 J (naprzeciwko Millenium Hall). Minus – niezbyt dużo miejsc, dlatego jeśli idziemy w dni weekendowe, lepiej wcześniej zarezerwować. Przystawka: smakowa oliwa i chleb Makaron ze szpinakiem - pyszny Po jedzeniu... Very quick tortilla An explosion of flavours and a quite nutritious meal (mainly due to avocado and tomatoes). You should really try it. Preparation
Qlinarnie i Qlinarniemłoda, można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy(...)żółty ser oraz cienka warstwa bułki tartej. Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło i jako zimna przekąska. Równie pysznie smakować będzie bez szynki, jeśli wolicie wersję bezmięsną. Pichceniomaniowe niebo w gębie
PichceniomaniaTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz
Maminek kulinarnytalarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia(...)mnie moją osobistą książką kucharską, spełnianiem się w czym czuję się najlepiej, a także możliwością nauczenia się wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania. 7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób
My simple kitchenSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny
W Mojej Kuchni LubięWspólną cechą Polaków i Włochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz(...)pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę Monini DOP Umbria o typowym dla tego regionu aromacie leśnego poszycia (czyż nie cudownie komponuje się z grzybami!). Oliwa ta posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia
Chilli Czosnek i OliwaCoś dla osób, które chcą wstawić obiad i zająć się kompletnie czymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym
Klasyka Gotowania