Ostatnio chodził za mną rosół, jednak nie taki zwykły, a jego wiosenne wydanie - z soczystym, zielonym groszkiem. Aż w końcu w niedzielę postanowiłam go przygotować
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem
Zakątek rozkoszy kulinarnychJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki EwyPrzychodzą czasem takie dni, kiedy najchętniej spędzilibyśmy cały dzień pod kołdrą z kubkiem herbaty i dobrą książką. Zwłaszcza, gdy na dworze ciemno i wietrznie
W poszukiwaniu inspiracjiWitajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek(...)nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili. Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem. To wszystko, danie gotowe :) Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski
vegetanieDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj
Mój SmakPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia ŁukaszaPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowyciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste. Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale być suche(...)zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkim dodatkami, akcesoriami znaczy się. Mają chyba naprawdę wszystko co do kuchni potrzebne. Każdy drobiazg. I to jak wykonany! Elegancja w połączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry(...)ogromny wybór wszelakich słoików/pojemników! Zrobionych z takim stylem i gustem, że kompletnie odpadłem. Ja akurat korzystam w kuchni ze sporej ilości pojemników. Na kawę, na mąkę, na makarony, na ryż, itp. I chyba już pora wymienić moje pojemniki na nowe. I chyba już wiem na jakie :) Ale Brabantia to nie tylko pojemniki i kosze na śmiecie. Zresztą zobaczcie
Marder&Marder ManufactureDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować(...)zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo
Cooking MonsterRosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem
CoolinarniePLtalerzu zupy co tam widać chyba faktycznie pływa coś na kształt grzanek. Koszt: ok. 9,75 zł czyli jak na garnek zupy to całkiem nieźle. Dodam, że da się taniej, ale akurat mój osiedlowy sklep ma raczej markowe produkty, które zbyt tanie nie są. Zamiast kostek Knorra, których użyłem można kupić tańsze. Tak samo polecam ser topiony w takim serdelku(...)znam rozwiązania. Obejrzyjcie dokładnie końcówkę filmu. Przez cały film robili tę zupę cebulową, a na koniec ekipa filmowa zajada się świeżo zrobionym spaghetti :) Skąd tam wziął się makaron? No i znowu zaraz będę głosy, że telewizja kłamie, hehe :) I jeszcze bardziej na koniec: zupa była naprawdę w porządku! Na kolana nie rzuciła, jadłem lepsze, ale była naprawdę smaczna. Jak będę
Marder&Marder ManufactureUwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków, z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku(...)gotować 15 minut.Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać, ale nie gotować.Podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki.Smacznego!Odkąd wróciłam do Danii, słońce widziałam łącznie może przez dziesięć minut. Ech... Ciężko się przestawić z krótkich spodenek na kurtkę przeciwdeszczową z kapturem. Ale przynajmniej nie ma burz i Ptysia się nie stresuje. Bright
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego JPo intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze… ale koniecznie serową. Wyruszyłam do
Kolizje Smaków