szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia(...)twarde i łykowate By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Wędrówki po kuchniprzypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał, że obecność kłów w uzębieniu jest wyraźną wskazówką co do żywienia(...)dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire
Poezja smakuSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka
Anioszek w kuchniSałatka brokułowa z fasolką szparagową, pomidorkami i serem feta to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku(...)zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową
Kuchcik gotujeżyciu – i nigdy więcej nie popełniłam tego błędu. Nie jest najmniejszym problemem robienie ich samodzielnie. I chociaż sosy nie są samodzielnym daniem, ich rola jest nie do przecenienia – to dodatek niezwykle cenny i decydujący o atrakcyjności danej potrawy. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno(...)słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już bez dodatkowego
Karo in the KitchenPrzypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki(...)cierpliwość została wystawiona na wielką próbę. Trudno mi było się powstrzymać, aby jej nie pokroić wcześniej, ale – udało się. Mozaika wyszła wyśmienita. Aromat pieprzu syczuańskiego jest niepowtarzalny, nie da się go niczym zastąpić. Pieprz czerwony i pozostałe przyprawy bardzo dobrze się z nim komponują, tworząc wspaniały, bogaty smak. Moim zdaniem wędlina chyba już lepiej wyjść nie mogła, a wszelkie
mojewypiekiinietylkoJakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu(...)Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Schab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest
Księga-Smakusamego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe w sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko(...)KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na SłodkoPasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupić za dużo jedzenia, – Nie ugotować za dużo, – Nie zjeść za dużo, – Sprytnie wykorzystać to co zostanie. Zobaczcie jakie cuda można wyczarować z resztek pieczonego kurczaka. Zachęcamy Was, do podejęcia wyzwania Niedzielnego kucharza – tak jak my zróbcie sobie w tym roku #SwietaZeroWaste – bez marnowania i wyrzucania jedzenia. Możecie na tym tylko skorzystać – mniej wydacie(...)świątecznych posiłków nie trzymaj jedzenia za długo na stole – schowane do lodówki dłużej będzie się nadawało do jedzenia. 9. Jedzenie, które zostanie ze Świąt wykorzystaj sprytnie w nowych daniach – zyskasz posiłki na kolejne dni (to duża oszczędność). 10. Pomysłów na pyszne wykorzystanie resztek możecie szukać także na naszym blogu . Już wkrótce u nas całe mnóstwo nowych inspiracji
Niedzielny kucharzbulionem), potrzebny nam będzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania(...)dwie godziny pod przykryciem. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – ja daję na taką ilość
Posadzone i zjedzonewcześniej co i jak. Odciski i wciski wiadomo, na świeżo, malowanie dopiero na suchym. Porcje masy solnej najlepiej powkładać do foliowych woreczków i wyciągać tylko tyle, ile potrzeba w danym momencie; inaczej będzie niepotrzebnie twardnieć. Jeśli chcemy coś wałkować czy wykrawać, najlepiej robić to na folii aluminiowej, na której potem zostawimy ozdoby do wyschnięcia albo włożymy na blaszce do piekarnika(...)Ferma to ferma, kury, które przestają "dawać" jajka jadą do rzeźni, no bo po co je utrzymywać? Ponadto - we wszystkich rodzajach chowu kur, również tym "eko", wylęgające się kurczaki-kogutki są natychmiast zabijane jako nieprzydatne (koguty nie składają jaj, co za pech...). Czy to eko czy nie eko, każde jajko naznaczone jest okrucieństwem, za które nie zamierzamy płacić. Dzisiaj
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE