akcji zgromadziliśmy 25 przepisów, w których wykorzystaliśmy nasiona ciecierzycy, grochu oraz różnych rodzajów soczewicy i fasoli. Niech te przepisy służą wszystkim zmarzniętym, by przygotować rozgrzewające, pyszne, pożywne i energetyczne dania! Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję za zgłoszone przepisy i wykazaną cierpliwość w oczekiwaniu na ich akceptację. Życie po raz kolejny mocno zweryfikowało moje plany od momentu założenia akcji. Blog(...)blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Kotleciki z ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka kremowa na kurczaku autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z grochem
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-) Składniki: 300 fileta z indyka mała cukinia 300 g bobu 1 żółta papryka młoda cebulka(...)cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę
kruche babeczkimarcowy dzień :). Dziś pomysł na smaczny, szybki i wydaje mi się dość prosty w przygotowaniu obiad, czyli filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki: -2 połówki fileta z kurczaka -sos słodko - kwaśny ( u mnie gotowy akurat z biedronki) -1 torebka ryżu -przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i odrobina ostrej - sypiemy ile kto woli, wg preferencji smakowych, każdy doprawia(...)się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego :) i zapraszam na kolejne posty w kolejnych dniach
Gotuj z Mąkąbędzie; marynuję go w przyprawach wymienionych w składnikach oraz polewam kilkoma łyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę(...)patelni): Zawijam dół (tak do około połowy gotowej tortilli) w folię aluminiową, dzięki czemu wiem, że farsz mi nie wypłynie (są też inne plusy: łatwiej się trzyma danie i mamy więcej szans na to, że podczas jedzenia nie ubrudzimy się aż tak:) Podpiekam na środkowej półce piekarnika w temp. 160C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez
Zasmakuj Kuchnistrony internetowej, co by dowiedzieć się czegoś więcej o lokalu - niestety nie znalazłam, więc tyloma informacjami musimy się zadowolić. Jak wygląda wnętrze? Otóż wnętrze czerwono-żółte, z tradycyjnymi elementami. Dania serwowane na talerzykach wkomponowujących się w całość wystroju. Bliny są przygotowywane są na oczach klienta. Co było dla mnie zaskoczeniem? :D Otóż na ścianie wisi informacja(...)wydaje mi się dosyć drogie. I jak to smakowało? A więc muszę przyznać, że przeżyłam rozczarowanie - w wielkim naleśniku miałam olbrzymią ilość majonezu, trochę mięsa z kurczaka i baardzo niewielką ilość sałaty. Jak dla mnie majonez zabił wszystko, nie wiem, może to po prostu przez upały tu panujące, ale niesamowicie brakowało mi we wnętrzu warzyw. Muszę przyznać, że odkąd jestem
psgotujemywarzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego, soczystego mięsa. Mój pewniak, czyli kurczak. Za każdym razem, gdy idę zjeść coś "na miasto", przytłoczona ilością pozycji w menu, zawsze wynajduję kuraka. W kuchni chińskiej zazwyczaj w sosie słodko-kwaśnym. Zamówiłam, otrzymałam i tu też(...)zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać jak smakowało i czym się raczyłeś. Może skusisz mnie na wybór kaczki czy wołowiny a nie mojego standardowego kuraka. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki : 2 piersi z kurczaka, ja przyrządziłam jeszcze dodatkowo z 20 dag polędwicy wieprzowej 2 ząbki czosnku żółta papryka ( ładniejsza bedzie czerwona! ) i odrobina suszonej chili 3-4 łyżki oleju 3 łyżki sosu śliwkowego i 3 łyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy) mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii(...)mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje również
Proste Potrawybyło mnie kilka dni w wirtualnej przestrzeni. Wracam i nadrabiam zaległości:)Na smaczny początek - drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami: Składniki: podwójny filet z kurczaka suszone pomidory z zalewy ser mozarella kapary (opcjonalnie) czosnek sól, pieprz do smaku jajko + bułka tarta Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować(...)następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną propozycję dania imprezowego, które moźna przygotować odpowiednio wcześniej a później podgrzać pod przykryciem w piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała04 . 09.2018 Magda Smakowite, dojrzałe i pachnące pomidory świetnie nadają się do faszerowania – ich soczysty miąższ sprawia, że farsz nie wysycha podczas pieczenia i dodatkowo
Smaczna StronaDziś poszłam totalnie na skróty , nie maiłam za bardzo czasu na przygotowanie obiadu , a że czasem kupię gotowe ciasto na pizze to jest to
Mój Smakktóre po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną sos. Ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy na deskę do odparowania. Czekamy do czasu gdy ostygną na tyle, by dały się wziąć w rękę i nie parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie(...)przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek
Karo in the KitchenTreściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają
Słodko-Słony Świat IlonyKrólik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa
potrawyregionalneniego pokrojone pieczarki i smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut(...)dokładnie tak aby składniki się połączyły. Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego! Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalneKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjicucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu(...)lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone
Chilli Czosnek i Oliwa