dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:713/901)

"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 120

Zbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie

Czerwona Porzeczka
Kluski z mięsem 166

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane

Gotowanie...to proste !
Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak... 107

Nie ma nic smaczniejszego jak mamowa kuchnia. Wie to każdy dorosły człowiek, który sam kucharzy na co dzień. Są smaki i potrawy, które po prostu nieodzownie

Kuchnia po mojemu
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 336

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje

Stare Gary
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 134

Pasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje  kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis.  Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki(...)pasta zgęstnieje.Można jej używać np.do marynowania drobiu.Ja osobiście ma j w słoiczki w formie sypkiej w słoiczki ,ale gdy chcę jej użyć  to robię ją w danym dniu ,czyli wlewam oliwę i wsypuję ją na patelnię w takiej ilości jakiej mi potrzeba

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Miska Tupperware 258

pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się(...)efekt ..taki jak widać na zdjęciu..dodam tylko , że ciasto na pierogi było zaparzane. Podejście siódme..miało być ciasto kruche...-zabrakło czasu i chęci...ale nadrobię to i dam znać..A teraz podsumowanie moich wrażeń i odczuć co do miski..  jednym słowem .no może trzema.. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania

Moje domowe kucharzenie
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 181

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy shish kebab i kuskus z kalafiora 150

domowego kebaba, na którego każdy może sobie pozwolić. To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe! Na tym daniu schudł 70 kg Przepis wymyślił Tom Kerridge , szef londyńskiej restauracji, który ma na koncie dwie gwiazdki Michellina oraz niedawno wydaną książkę jak się odchudzać. Jeszcze kilka lat temu Tom wyglądał(...)kebab też specjalnie kaloryczny nie jest. U nas nawet jeszcze mniej niż u Toma, bo mięso, zamiast smażyć upiekliśmy w piekarniku. Polecamy Wam też przepis na domowy kebab z kurczaka z chlebkiem pita własnej roboty . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku starte na tarce Starta skórka z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Dlaczego mięsa nie lubię... 201

nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą(...)ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę - częste przeziębienia itp. Słaba odporność to też większe ryzyko nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej

pyszne zdrowości
Polędwica z dorsza z ratatouille 224

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 148

łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę )   125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego  1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku(...)przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi Podajemy z ryżem Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Smażona ryba z koperkiem i pomidorami - przepis Ani i Krzyśka /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 150

Składniki: kura lub kurczak 1/2 dużej sztuki, woda 5 litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy(...)użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka z kurczaka pieczone w ketchupie 110

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 188

ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć.  Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć(...)ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny to dodajcie więcej octu. Z kolei papryczka chili ma dawać tylko delikatną ostrość tj. podkreślić słodko – kwaśny smak. Nie jest to pikantne danie. Jeżeli wolicie bardziej ostrą wersję, dajcie po prostu więcej chili. Podawać z ugotowanym ryżem. Najlepszy wg mnie będzie basmati lub jaśminowy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania